Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunvor och Tage äntligen hemma igen

/
  • Hemma igen, i nyrenoverat kök. Gunvor och Tage Ohlsson fick bo i en lägenhet i trappuppgången intill medan deras bostad renoverades.
  • Arbetet med att bygga nytt tak och ventilationssystem är tidskrävande men snabbas på tack vare det takskydd som monterats upp. Lennart Näslund sågar till takstolsstolpar.
  • Gunvor och Tage Ohlsson har nyligen fått flytta tillbaka till sin lägenhet på Gillebergsgatan. Gunvor tycker mycket om att sitta och sticka. Tage är mer för att titta på trav, men provar gärna hustruns halsdukar.
  • Tavlorna återstår att placera ut, men i övrigt är det mesta på plats. Tage och Gunvor Ohlsson tycker att det är skönt att ha fått flytta tillbaka till lägenheten igen.
  • Räddningstjänsten lät hela taket brinna upp för att minimera vattenskadorna på huset. Nu återställs taket precis som det såg ut förut. Johan Eriksson isolerar ventilationsrör under väderskyddet.
  • Tage och Gunvor Ohlsson har byggnadsställningar utanför köksfönstret och får stå ut med borrljud och knackningar dagarna i ända. Men det är jätteskönt att ha fått flytta hem före jul, tycker de.
  • Arnold Hallin reser väggar i en av de två lägenheter som totalförstördes vid branden.
  • En lyxtillvaro, tycker snickaren Auvo Hannus om takjobbet på Gillebergsgatan. Han är van att arbeta under bar himmel och uppskattar det provisoriska väderskydd som satts upp när han snickrar fast stolpar till takstolarna.

Det knackas och borras, och huset är omgärdat av höga byggnadsställningar. Men i några fönster lyser adventsljus. – Det är så skönt att ha fått flytta hem igen, säger Gunvor Ohlsson, hyresgäst i Mitthems brandhärjade fastighet i Skönsberg.

Annons
En eftermiddag i början av oktober eldhärjades ett av Mitthems hyreshus på Gillebergsgatan i Skönsberg. Skadorna blev omfattande och alla hyresgäster fick lämna sina bostäder. En del bara för några dagar medan röklukten ventilerades bort, andra en längre tid eftersom deras lägenheter krävde renovering.
Tage och Gunvor Ohlsson fick återvända till sin lägenhet i måndags.
Det är jätteskönt. Vi trodde inte att det skulle bli färdigt före jul, berättar Tage.
Två av husets 28 lägenheter blev helt utbrända, bland annat den där branden startade. En stekpanna med olja hade lämnats obevakad på en spis och fattade eld.
Andra lägenheter, som Gunvor och Tages, fick vattenskador vid släckningsarbetet. Deras bostad ligger på gaveln av huset, som räddningstjänsten bevattnade för att inte elden skulle sprida sig till nästa hus. De har fått renoverat i flera rum, bland annat kök och badrum. Under väntetiden har de bott i en oskadad lägenhet i trappuppgången intill.
Gunvor och Tage är väldigt nöjda med hur hyresvärden Mitthem har agerat.
Vi har fått mycket hjälp. De har ställt upp jättebra och vår kvartersvärd Peter är toppen, säger Gunvor.
Renoveringen ställer dock till en hel del oväsen. Det knackas och borras från sju på morgonen till fyra på eftermiddagen. Gunvor och Tage som är pensionärer och mest hemma i lägenheten försöker stå ut med oljudet så gott de kan.
Det är hemskt, men en del dagar är det faktiskt skapligt tyst, säger Tage.
Mellan nio och halv tio är det tyst, för då har hantverkarna matrast, säger Gunvor.
Ingen i huset skadades vid branden, men den blev ändå en chockartad upplevelse. Gunvor höll på att städa när polisen knackade på och sa att de måste lämna lägenheten.
Efteråt har man legat och funderat mycket. Hur hade det gått om branden hänt på natten, när folk sover? säger Tage.
Mitthem räknar med att alla hyresgäster ska ha fått flytta tillbaka till sina lägenheter i januari-februari. Då återstår en del utvändiga arbeten på huset. I mars-april ska hela fastigheten vara färdigrenoverad.

Mer läsning

Annons