Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade hästar trots djurförbud

/

En häst var så vanskött att den avlivades omedelbart.
Ägaren belades med djurförbud, men vid en uppföljande kontroll hade mannen återigen två hästar.

Annons

Vid en oanmäld kontroll av djurhållningen hittades två vanskötta hästar. Den ena var i så dåligt skick att den avlivades omgående. Ägaren, en 65-årig man, fick fyra veckor på sig att åtgärda bristerna på gården. Vid ett uppföljande besök hade vissa punkter åtgärdas medan andra fortfarande var ett problem.

I juni 2009 meddelade länsstyrelsen beslut om djurförbud mot mannen eftersom han allvarligt försummat tillsynen och vården av djur. Han fick en dryg månad på sig att göra sig av med sina djur.

Sommaren 2013 gjordes så ett nytt besök hos 65-åringen för att kontrollera att djurförbudet följdes. På gården fanns då två hästar, katt och hund. Djurskyddshandläggarna konstaterade att en häst stapplade fram, den andra hade långa hovar. Dessutom överskred ammoniakvärdet i stallet gränsvärdet.

Handläggarna frågade kvinnan på gården vem som skötte om djuren och fick till svar att hon och 65-åringen gjorde det tillsammans. När mannen kom hem fick även han frågan, och gav samma svar. Han fick då en påminnelse om att han har djurförbud.

Dagen därpå ringde mannen upp och sa att det hela var ett missförstånd, han var inte alls delaktig i djurskötseln.

Mannen har förnekat brott. I förhör har han sagt att han vet om att han har djurförbud och att han inte haft djur efter att det meddelades. Han säger också att han inte har träffat djurskyddshandläggarna eller sagt till dem att han och kvinnan skötte om djuren tillsammans.

Tingsrätten anser inte att det finns något skäl för djurskyddshandläggaren att ljuga. Nu döms mannen för att uppsåtligen ha brutit mot djurförbudet genom att ha hand om två hästar. Straffet blir 30 dagsböter.

Mer läsning

Annons