Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad våldtäktsman rymde från hovrätten

/
  • Det dröjde endast cirka 15 minuter innan föräldrarna till den 18-årige våldtäktsmannen kunde gripas vid en bensinmack någon kilometer från hovrätten.

Direkt efter att domen mot den 18-åring som dömts för våldtäkt vid Dyket i Njurunda rymde han från sina vårdare i rättssalen. När vårdare försökte gripa honom fick ynglingen hjälp av sina föräldrar att slita sig loss.

Annons
Det blev en minst sagt spektakulär upplösning av gårdagens rättegång i hovrätten i Sundsvall mot den 18-åring som av tingsrätten i början av maj dömdes för en våldtäkt vid Dyket i Njurunda.
Missnöjet med att domen, som lästes upp strax efter klockan 15, om ett års sluten ungdomsvård var den direkta orsaken till ilskan och att han avvek.. Efter avkunnande om att straffet fastställts sparkade han bordet framför sig och lämnade snabbt rättssalen tillsammans med åhörarna.
Alla försvann samtidigt, berättar Henrik Ibold hovrättsråd som satt med i domstolen.
Även hans medkumpan, en 17-åring, när det gällde ett antal misshandelsfall följde med.
Utanför lokalen hann vårdarna upp ynglingen. Vid försöket att gripa honom ingrep hans föräldrar och hjälpte honom att slita sig loss. Även den åtalade uttalade hotelser och riktade slag mot de som försökte gripa honom.
Han och medkumpanen försvann snabbt från platsen. Även föräldrarna lämnade området. De kunde dock gripas 15 minuter senare vid en bensinmack utanför centrum.
Båda fördes till polisstationen för förhör. De är enligt vakthavande befäl misstänkta för främjande av flykt och våld mot tjänsten.
För de båda ynglingarna blev straffen de dömdes till i tingsrätten fastställda. Det medförde att straffet för 18-åringen som suttit häktad blev ett års sluten ungdomsvård för de sex åtalspunkterna där bland annat våldtäkten vid dyket och misshandel ingick.
Även när det gällde hans yngre kompis 17-åringen gick hovrätten på tingsrätten linje och dömde honom till tio månaders sluten ungdomsvård. han har sedan domen i den lägre instansen på grund av sin ålder omhändertagits enligt lagen om vård av unga.
Att rymma efter en rättegång är mycket ovanligt. I Sundvall hände dock enligt Henrik Ibold något liknade för cirka två år sedan. Även då skedde det efter en hovrättsförhandling.
Sent i går kväll var de båda dömda fortfarande på fri fot.

Mer läsning

Annons