Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälerimisstänkt fri efter åklagarmiss

Sundsbruksbon blev häktad för häleri sedan polisen hittat två stulna datorer i hans lägenhet.
Men åklagaren väckte inte åtal i tid, och därför slapp han två veckor senare ut i det fria.
Nu ska åklagarkammarens misstag granskas.

Annons
Det är chefsåklagare Marina Amonsson själv som har rapporterat fadäsen till Riksåklagaren, eller åklagarmyndighetens åklagaravdelning som det numera heter.
Polisen gjorde husrannsakan hus Sundsbruksbon och hittade då en bärbar dator stulen ur en bil på januarivägen i slutet av april.
Där fanns också en stationär dator som stulits ur en bostad på Kantarellvägen samma natt.
Han häktades för häleri, eftersom det ansågs finnas risk för att han skulle fortsätta begå brott. Men två veckor senare kom han alltså ut ändå.
Tidsfristen för åtal gick ut 11.00 den 6 maj, en dag som var smått hysterisk på tingsrätten med sju häktningsförhandlingar och flera pågående ärenden för en kammaråklagare som haft jour hela natten.
När Sundsbruksbons advokat frågade efter åtalet 11.10 hade det inte lämnats in till tingsrätten. Kammaråklagaren insåg då att ett fel begåtts och såg genast till att Sundsbruksbon frigavs, som lagen föreskriver.
Av någon anledning hade det heller inte lagts in något bevakningsdatum i diariet på åklagarlkammaren, en funktion som funderar som minnesstöd för åklagarna.
Marina Amonsson verkar inte oroad över konsekvenserna av den granskning som nu ska göras.
Sådant här händer då och då över hela landet. Men gör vi något fel ska vi anmäla det till Riksåklagaren. Annars kan man tro att vi försöker smussla undan det, säger hon.
Sunsbruksbon är försatt på fri fot, men löper exakt samma risk som tidigare att åtalas för hälerierna.

Mer läsning

Annons