Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hambo, vals, schottis, snoa... Här lever gammeldansen

/
  • Här dansas hambo. Roger Wester i förgrunden fixar med musiken. Foto: Eva Andersson
  • Här dansas hambo. Roger Wester i förgrunden fixar med musiken. Foto: Eva Andersson
  • Buggskorna är sköna, lätta, slitstarka och passar både kvinnor och män, oavsett om de dansar gammalt eller modernt. Foto: Eva Andersson
  • Dags för snurrebock. Roger Wester i förgrunden har tappat räkningen på hur många han lärt dansa gammeldans. Foto: Eva Andersson

Annons
HARMÅNGER (ST)
Golvet har fått glidmedel, buggskorna är på och dansen kan börja.
I Vattrångsgården invid E4 strax söder om Harmånger pågår veckans tvåtimmars gammeldans, en kulturyttring som lever starkt denna tisdagskväll.
Deltagarna, cirka 25 stycken i olika åldrar, kommer från Sundsvalls, Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner. Det är i regionen ganska ont om danskvällar där tyngdpunkten ligger på gammeldans, så för vissa blir det flera mil att åka.
En timme före har det varit gammeldanskurs i lokalen. Lärare är Roger Wester, 61. Han ansvarar för det hela tillsammans med sin kvinna Berit Ekblom.
I tio år har gammeldanskvällarna pågått; först åtta år i grannbyn Vattlång. Sedan Roger flyttade till Vattrång, dansas det där.
- Jag har tappat räkningen på hur många jag lärt dansa gammalt, säger Roger, som ser detta som ett viktigt bevarande av en gammal kultur.
Samt, tillägger han, att känna glädjen i dansen, röra på sig och träffa likasinnade.
- Men vi är inga proffs. Kalla oss gärna glada amatörer. Fler är välkomna hit.
Det dansas tre gamla och en modern, vilket är betydligt mer fysiskt krävande än traditionella motionsdanser, där ordningen brukar vara tre-fyra moderna och en gammal.
Musiken är i allmänhet inspelad; somliga kvällar kommer dock Nordanstigs durspelsgäng upp på scenen.
Det dansas vals, hambo, schottis, polka, snoa, mazurka.
- Samt gillesdanser som snurrebock tjeckisk polka och susanna. Plus bytesvarianter så att alla får dansa.
När det spelas foxtrot, blir det rena vilostunden för den som nyss snott runt i mazurka eller polka. Här handlar det om motionsdans i ordets rätta bemärkelse. Somliga har en extra tröja att byta med när den gamla blivit svettvåt.
Verksamheten drivs ideellt, inträdet är självkostnadspriset 25 kronor inklusive fika. Studieförbundet Vuxenskolan ger stöd till lokalhyran.
- Och alla som dansar är försäkrade.
De flesta är i åldern 50 och uppåt, men det finns även tonåringar som söker sig hit ibland. Det tycker Roger är hoppingivande:
- Gammeldansen är väl värd att leva vidare genom ungdomen.
Buggskorna som nämns inledningsvis är klacklösa och i mjukt skinn. De finns i välsorterade skoaffärer, men förvaras oftast i butikens lager, så du måste fråga efter dem. Pris cirka 350 kronor. De är slitstarka och lätta; perfekta för både män och kvinnor.
Eva Andersson
nyheter@st.nu
0652-24100

Mer läsning

Annons