Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han cyklade från Trondheim till Sundsvall – på bara ett dygn

/
  • En bättre cykel, det skulle Simon Brundin fixa om han gjorde om samma resa igen

Trondheim till Sundsvall på bara ett dygn. Så lång tid tog det för Sundsvallsbon Simon Brundin, 24, att cykla den drygt 50 mil långa sträckan.

Annons

Simon Brundin var tillsammans med några vänner ute på cykelsemester till Trondheim. De gjorde stopp längs vägen och njöt av de vackra landskapen.

Det var ute på vägarna som idén kom till honom, han skulle cykla hem på ett dygn. Simon Brundin stack iväg tidigt på söndagen och på måndag morgon hade han gjort det, efter 24 timmar och 20 minuter var han äntligen hemma i Sundsvall.

Hur fick du idén?

– Min pappa sprang nyss ett lopp vid Höga Kusten på 12 mil, då kände jag att även jag måste kunna nöta på lite. Jag har kört några längre sträckor förut men inte i ett helt dygn. Jag tyckte det var kul att se hur trött jag skulle vara när jag kom fram.

Hur känns det att du var 20 minuter från att klara sträckan på exakt ett dygn?

– Det var självklart lite surt, men jag var verkligen nöjd ändå när jag kom i mål. Jag trodde innan att det kanske skulle ta 30 timmar.

Har du cyklat mycket tidigare?

Verkligen inte på någon hög nivå, jag har inte ens en bra cykel. Jag lånade min lillasysters mountainbike som har ett framdäck som vobblar.

Hur var resan?

– Första tredjedelen gick jättebra och jag var pigg hela vägen. Men vid Östersund började det bli jobbigt och det märktes att jag kört länge. Jag började få skavsår och värk i knäna. Innan dess var jag bara trött men då började det göra ont, det var psykiskt påfrestande.

Vad var det jobbigaste under hela resan?

– Det var att cykla mitt på natten. Jag cyklade i mörkret och höll nästan på att somna, jag är rätt dålig på att hålla mig vaken i allmänhet. Jag hade även ett däck som läckte luft så jag var tvungen att pumpa det varannan timme. Det var lite irriterande.

När det var som tuffast, vad tänkte du på för att klara av det?

– Inget speciellt direkt, jag bara trampade på. Man måste ha bestämt sig innan att man bara ska i mål.

Vad var höjdpunkten med resan?

– Bäst var nog första tredjedelen fram till Åre. Framförallt gränsen vid Norge, när man är högt uppe och har snö runt omkring sig. Det är så vackert där och då hade jag även kraft och energi att njuta av naturen.

Vad var känslan när du började närma dig Sundsvall?

– Den sista biten från Matfors kändes väldigt mycket längre än vad den faktiskt är. Så jag tänkte nog redan där att jag var i mål, men det var en hel del jobb kvar att göra.

Hur var det att tillslut komma i mål?

– Det var otroligt skönt, då kände jag verkligen att allt slit hade varit värt det. Bland det bästa var att äntligen få trycka i sig massor av mat.

Hur mådde kroppen?

– Man hade ju inte hunnit få träningsverk än. Men det gjorde ont i knä, axlar och rumpan. Men i dag när jag går i trappor så är det värre, då känns det verkligen i kroppen.

Kommer du göra det här igen?

– Jag kommer definitivt att cykla och campa, det tycker jag är jättehärligt. Men att göra den här typen av resa igen, det vet jag inte. Det skulle vara om jag gjorde någonting ännu värre, typ att cykla i 48 timmar.

Är det här ett transportsätt mellan Trondheim och Sundsvall du rekommenderar?

– Ja, om man gör det i ett lugnare tempo, då rekommenderar jag det verkligen. Men inte att göra det på 24 timmar.

Mer läsning