Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill lyfta basebollen i Sundsvall: "Målet är elitserien"

Han både coachar och spelar baseboll i Sundsvall Mosquitoes. Dessutom ska jobb och privatliv hinnas med. "Det är svårt att förklara, men alla som har hållit på med en sport och fallit för den vet ju hur det känns", säger Wilhelm Nordström.

Annons

Wilhelm Nordström har avverkat tre år på basebollgymnasiet i Leksand, därefter väntande två år på college i USA. Nu är han coach och spelare i Sundsvall Mosquitoes.

Under sina 22 år har han hunnit med mycket. Efter en påbörjad fotbollskarriär som gick si så där gav han basebollen en chans. Nu är han huvudcoach och dessutom spelare i Sundsvall Mosquitoes.

– Det började väl med att jag var sjukt dålig på fotboll, vilket alla kompisar spelade. Vid åtta- eller nioårsåldern började jag med baseboll. Jag bodde precis vid basebollplanen, så då tvingade mamma dit mig och sa att jag skulle testa, säger Wilhelm Nordström.

Sedan tog det fart. När det var dags att påbörja gymnasiet gick flyttlasset till Leksand, där slutdestinationen var basebollgymnasiet. När gymnasieåren var avklarade var det återigen dags för flytt. Den gången var resan aningen längre än flytten till Leksand.

– Jag flyttade till USA och där blev det college i två år. Det var en upplevelse. Där är det en helt annan nivå på sporten, så vi ligger ju efter basebollmässigt. Hela collegegrejen var lite som det man ser på film, men inte riktigt.

Att ta vägen från Sverige till college i USA är inte ovanligt.

– När skolan i Leksand hade tioårsfirande nu i sommar kom vi fram till att 35-40 hade gått från gymnasiet till att spela på college och utöver det är det fler som gått där innan skolan började. Det är vanligtvis nästa steg om man vill fortsätta med basebollen, säger han.

USA är enligt Wilhelm Nordström basebollens mecka. Förutom USA är sporten även stor i Japan och där pågår kampen för att få tillbaka sporten till OS.

– De driver projektet att sporten ska komma tillbaka till OS i och med att det arrangeras där 2020. Just i Japan är det en enormt stor sport. Nederländerna och Tyskland är två av Europas länder där det är otroligt stort. I Sverige finns det ett gymnasium och i Holland tror jag att det finns sju akademier.

Basebollanläggningen på Kubenplan håller just nu på att byggas om. Där görs det plats för den nya träningsanläggningen som ska byggas.

När studierna i staterna var avslutade flyttade han tillbaka till Sundsvall. Att enbart fungera som coach är än så länge inget alternativ.

– Jag är spelande coach och det är väl för att jag inte riktigt vill sluta spela än. Vi behöver alltid spelare och har vi inte tagit in en amerikan har en av spelarna varit coach, i och med att de har den erfarenhet som krävs. Det är lite så det funkar.

Just i Sundsvall är basebollen inte den dominerande sporten, vilket Wilhelm Nordström oftast får bevis på.

– Det är många som inte vet om att basebollen existerar i Sundsvall. Många frågar om det över huvud taget finns en klubb och då blir svaret att vi har funnits sedan 70-talet, vilket är ett bra tag, säger han och fortsätter:

– Kollar man i andra städer, till exempel Leksand, där är det hockeyn som är nummer ett och sedan är det baseboll och kanske fotboll. Här är vi gömda bakom fotbollsplanerna, så då syns vi inte riktigt.

Att både agera tränare och dessutom spela själv tar mycket tid. Utöver det ska jobb och privatliv också hinnas med. När det närmar sig matcher är det ännu fler bitar som ska in i pusslet.

– Det tar ju rätt mycket tid, det är tur att jag har en förstående partner. Hon spelar i softbollaget, så jag har någon som vet vad jag håller på med. Det vore optimalt om jag bara skulle behöva ställa ihop med spelare och fixa laguppställningen, men nu är det hel hel karusell och så är det mycket med nybygget.

Kent Sjölund är den eldsjäl som Wilhelm Nordström pratar om. För två år sedan började det planeras för en träningsanläggning. Snart har planerna blivit verklighet.

På Sundsvall Mosquitoes anläggning är det mycket på gång. Där har arbetet med att få till en träningsanläggning pågått länge. Nu är planerna snart verklighet.

– Vi har en eldsjäl i laget, Kent Sjölund, som dragit det mesta av lasset. Han pratade med mig för två eller tre år sedan när Stockholm fått pengar för att bygga en träningsanläggning och då tänkte han att vi också skulle ha en och nu är det inte långt kvar till att första spadtaget tas.

Wilhelm Nordström har ett tydligt mål med basebollen i Sundsvall. Siktet är inställt på elitserien.

– Målet nu är att vår klubb ska komma upp i elitserien så att vi får möta bättre motstånd. Nu har vi ett så pass etablerat och bra lag och de lag vi möter ger oss inte riktigt det motstånd som vi skulle önska. Kvalserien i år kommer vara en jättebra mätpinne för oss för att se var vi egentligen ligger. Då får vi se om vi är redo att kliva upp.

Trots att basebollen tar upp mycket tid är det inte svårt för honom att lista det bästa med sporten.

– Det är en så unik sport. Man brukar säga att baseboll är "the game of failure". Sju gånger av tio kommer man misslyckas när man slår och tre gånger lyckas du och det är de tre gångerna som spelar roll. Det är en speciell känsla när man kliver på planen eller första gånger man får gå ut varje vår, den känslan är helt underbar. Det är speciellt, det går nästan inte att förklara förrän man har upplevt det och så är det väl med alla sporter.

Även laget gör sitt. Trots att åldrarna skiljer sig rejält, från de yngsta spelarna som just fyllt femton, till de äldsta som är runt 40 år gamla.

– Det är inte bara massa gubbar, utan även några yngre och så finns eldsjälarna som hållit på länge. Det är unikt på det sättet. Vi har en enormt bra sammanhållning och alla är vänner, det är högt i tak och mycket tjo och tjim när vi inte behöver vara så seriösa.

Mer läsning

Annons