Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hanapee" kämpar för feminism och öppenhet

/
  • Hanna Persson har under de senaste tio åren hunnit med en hel del, bloggat, gjort podcast, programlett och producerat i SVT. Nu kopplar hon av på hemmaplan i Sundsvall.
  • När hon under sommaren hälsar på sina föräldrar i barndomshemmet i Östansjö, Matfors, så är det att slappa som gäller.
  • Allt hon gör är genomsyrat av öppenhet och genustänk.

Hennes grundstenar är feminism och en öppenhet om sin vardag.
Hanna Persson driver sin blogg och podcast under namnet "Hanapee" och är även programledare på SVT.
– Jag vill inte framstå som någon perfekt person, för det är jag inte, säger hon.

Annons

Drygt tre mil utanför Sundsvall ligger hennes barndomshem. Det stora gula huset är ett av de ställen i Sundsvallstrakten som Hanna Persson åker till på somrarna för slappa och för att, som hon själv uttrycker det, leva livet.

– Jag älskar att vara på landet, det känns som att jag inte är lycklig någon annanstans. Det låter ju jättehemskt men det är så, skrattar hon.

Tidigare i år har hon bland annat lett direktsändningen av minglet inför Guldbaggegalan, sändingen på SVT Flow om Oscarsgalan samt programlett ungdomsprogrammet MVH talkshow. Hon har även fortsatt med podcasten "Hanapee's otroliga podcast" som hon har tillsammans med sundsvallskillen Martin Huss.

Utöver detta har hon sitt hjärtebarn och gamla kompis – bloggen "Hanapee". Och det var bloggen som blev starten för det som sedan skulle bli hennes karriär – och nästa år firar den tioårsjubileum.

– Som många andra vill jag göra någon slags skillnad i världen, hur unga tjejer förväntas vara till exempel, säger hon och fortsätter:

– Jag försöker vara så öppen och personlig som möjligt för mina läsare, för jag tror att det behövs.

Det hela började när Hanna gick på gymnasiet och året var 2006.

– Jag minns så väl när antalet unika läsare började växa upp mot trehundra per dag, säger hon och fortsätter:

– För så många kände jag ju inte och då fattade jag för första gången att folk gillade det jag gjorde. Det var lite läskigt.

Att få mycket uppmärksamhet har aldrig egentligen varit något problem för Hanna. Som barn lekte hon tv, radio och tidning och familjen skulle titta, lyssna och läsa det hon producerat. Sedan fortsatte hon med teater och valde även den vägen i gymnasiet då hon gick på Skvaderns teaterlinje. Men att så många, dagligen, följde hennes liv var det som ett tag kändes lite främmande.

– Jag hade inte längre koll på vilka som läste min blogg. Jag minns att folk på stan började kolla på mig och jag hörde folk viska "där är Hanapee". Men samtidigt var det ju jättekul.

Bloggen fortsatte att växa, bara på några år gick antalet unika läsare från 300 till 1000 – och så rullade det på. Hon var tidig med den nya plattformen och prickade mitt i bloggarnas stortid och "Hanapee" blev en av de största bloggarna i Sverige.

– Jag är väldigt nyfiken på och intresserad av teknik. Det faller sig naturligt att jag då blir snabb eftersom jag vill prova på allt nytt som verkar kul. Därför var jag också ganska tidig med att bland annat videoblogga och sociala medier.

Med framgången kommer även en del press och stress. På samtliga plattformar som Hanna jobbar med får hon direkt ett konkret svar på om hennes publicering eller produkt blivit lyckad.

– Kör jag en livesändning får man respons hela tiden via twitter och andra sociala medier. Det är ju såklart väldigt positivt på flera sätt men det kan också vara väldigt tufft.

Men den kritik och press som kan uppstå vägs snabbt upp av stödet från hennes följare.

– De allra flesta är ju grymma människor och mina fans är ju bäst. Och hade jag inte velat dela med mig av mig själv hade jag lika gärna kunnat skriva en dagbok. Jag vill ju att folk ska läsa, lyssna och titta för att sedan dela deras åsikter.

Som barn minns hon sig själv som blyg, men bestämd. Bestämdheten har hon fortfarande med sig, men blygheten rasade av henne någon gång i sena tonåren. Under åren har hennes följare fått följa med i allt från ångest och terapi till fysiska problem som svamp i underlivet. Alltså ämnen som hon uppfattat som nedtystade men viktiga att yttras.

– Jag tänker på Hanna Persson 14 år – vad skulle hon ha behövt läsa och finna stöd i, vad skulle ha hjälpt henne? Det är sånt jag vill dela med mig av.

– Jag vill inte framstå som någon perfekt person, för det är jag inte. Jag är rätt störig ibland och dålig på saker och det är ju vi människor överlag.