Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappad nekas assistans

En funktionshindrad man i Sundsvall fick beslut från Länsrätten att han har rätt till assistans enligt LSS 14 timmar i veckan. Men socialnämnden vill inte ge honom assistans, och har nu överklagat beslutet till regeringsrätten.

Annons
Samtidigt har de begärt inhibition, nämnden vill alltså inte att beslutet verkställs förrän det slutliga beskedet kommer från regeringsrätten.
Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet, säger Anne Christine Burman, enhetschef på socialtjänsten.
Men lagen är ny och det finns lite rättspraxis, därför känns det principiellt viktigt att få ett sådant beslut från regeringsrätten.
Mannen har i nuläget hjälp från hemtjänsten, som ska tillgodose hans totala hjälpbehov. Assistansen ska alltså vara utöver denna hjälp. Länsrätten har beslutat att mannen har rätt till assistans. Men socialnämnden vill inte verkställa beslutet och har överklagat till Kammarrätten. De fick inte gehör för sin begäran om inhibition, alltså att skjuta upp verkställandet. Därför ligger ärendet nu hos regeringsrätten, och mannen får inte den assistans han enligt Länsrätten har rätt till.
Vi är alltid noga med att se till att människor inte hamnar i kläm under sådana här utredningar, säger Anne Christine Burman.
Men skulle det inte vara lite pinsamt och också regeringsrätten kommer fram till att han har rätt till hjälp och ni har undanhållit den?
Det är aldrig pinsamt, och det finns ingen prestige i det här. I flertalet ärenden verkställer vi i väntan på slutliga beslut.
Jag förstår då inte vad problemet skulle vara att ge den här mannen assistans medan ni väntar på beslut?
Det kan jag inte uttala mig om. Men det är viktigt för oss att få en rättspraxis för hur vi ska hantera liknande fall.

Mer läsning

Annons