Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappanpassad trehjuling stals från 6-årig pojke

/
  • Thore Englund, verksamhetschef vid hjälpmedelscentralen, berättar att man har problem med att alla möjliga hjälpmedel stjäls.

En handikappanpassad trehjuling stals i Bergsåker för några dagar sedan.
– Min son tyckte det var jättejobbigt och blev jätteledsen, säger mamman Linnea Mothander.

Annons

Det handlar om en trehjulig cykel från hjälpmedelscentralen som är anpassad för funktionshindrade och passar barn mellan 3–7 år. Det var på fredagen den 10 april och Linnea Mothander berättar hur det var isigt på gång- och cykelvägen bakom Evonella plant i Bergsåker. Cykeln lämnades under 20 minuter vid staketet vid 14-tiden medan man gick in och handlade.

– Mest upprörda blev naturligtvis barnen, eftersom de var med. Och visst lämnade vi cykeln olåst några minuter, vilket tydligen var alldeles för länge. I och med att det dessutom är nära hemma så finns det uppenbarligen oärliga människor här i Bergsåker, säger Linnea Mothander.

Det är sex-årige sonen som använder cykeln, som bland annat har möjligheter att sätta fast fötterna vid tramporna. Cykeln var lånad som hjälpmedel av landstinget.

– Men sen är det sådan tur hjälpmedelscentralen kommer att fixa fram en ny cykel och de har inga skadeståndskrav på oss. De är ju rätt dyra sådana här cyklar, men det ska komma en ny cykel så småningom, säger Linnea Mothander.

Hur reagerade barnet?

– Han blev så klart jätteledsen och lillasyster också. Och de undrade om polisen kommer att ta tjuven, berättar Linnea Mothander.

Hon letade i närområdet om något barn hade slängt cykeln i närmaste dike men hittade ingenting. Linnea Mothander såg inte heller några cykelspår på isen och misstänker att tjuven tagit med sig cykeln västerut mot Bergsåkers centrum.

Än så länge har hennes 6-årige son inte fått en ny trehjulig cykel, men beskedet är att han ska få cykla även i sommar.

Men stölden är inte någon unik företeelse.

– Tyvärr så stjäls det alla möjliga hjälpmedel då och då. Det är diverse okynneshistorier med allt från rullatorer, rullstolar och cyklar som några tycker det är kul att låna. Sen kanske de dumpas i diket, i skogen eller Selångersån, säger Thore Englund, verksamhetschef för Hjälpmedel Västernorrland i landstinget.

Kostnaderna för de hjälpmedel som stjäls kan ibland även vara väldigt höga.

– Men det handlar inte bara om kostnaden utan framför allt besväret och problemet för den som behöver hjälpmedlet innan man får något nytt. Man tycker att det borde finnas mer respekt för hjälpmedel och det är bedrövligt varje gång sånt här händer, säger Thore Englund.

Mer läsning

Annons