Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är romer välkomna

/

På Fläsians och Bergafjärdens campingplatser är romer välkomna. Förutsatt att de följer campingplatsernas regler. — Vi får akta oss för att behandla dem som har en annan hudfärg eller annorlunda kläder på ett annat sätt, säger Richard Brännström på Fläsians Camping.

Annons
Enligt den undersökning Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot låtit göra stängs romer ute från svenska campingplatser. På tio av tjugo campingplatser blev romer inte insläppta. Campingvärdarna uppgav att tidigare erfarenheter gjorde att de avvisade romer.
Några vägrade att släppa upp bommarna när romska besökare anlände. Många menade att campingplatsernas mail användes flitig när romska campare var i området. Andra besökare undvek då dessa campingplaser.
På Bergafjärdens Camping och Havsbad känner ägaren Lenny Johansson inte igen den bilden som uppvisas av ekot. Han menar att alla måste följa campingplatsernas regler. De som inte gör det, blir avvisade oavsett folkgrupp eller nationalitet.
Visst har det hänt att romska gäster kör bil inne på området eller att någon tvättar sin tvätt på toaletten. För några år sen blev det barnkalas inne i diskhuset. Men det är inget problem för oss. En och annan blänger när man säger att de måste lämna campingen. Men det får man ta, säger Lenny Johansson.
Både på Bergafjärdens och Fläsians campingplatser verkar det som att antalet romska besökare har minskat under senare år. Stora romska familjer som åker på gemensam campingsemester är idag mindre vanligt. Liksom utländska romska familjer.
Idag åker de flesta familjevis som alla andra. Vi har romska gäster från Sverige och Norge som återkommer varje år. De vet hur man ska sköta sig. De är proffscampare, säger Richard Brännström på Fläsians Camping och Stugor.
Visst har det hänt att enstaka romer misskött sig på Fläsian under de tolv år som Rickard Brännström haft hand om campingplatsen. Men han menar att också andra misskött sig. Även så kallat vanliga svenskar har ibland svårt att följa regler.
Vi får inte låta vår rädsla och okunskap om andra människor styra vårat beteende. Den som har annorlunda klädsel får automatiskt större uppmärksamhet. Ibland får vi påpeka att till exempel svenska eller norska barn är minst lika busiga som de romska barnen, säger Richard Brännström.

Mer läsning

Annons