Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har för stora utgifter

/

Åkroken science park går med förlust.
Styrelsen har begärt en kontrollbalansräkning för att inte behöva ta personligt ansvar för eventuella skulder.
– Vi har en handlingsplan, säger Mats Ullmar, tillförordnad vd.

Annons

Styrelsen begärde en kontrollbalansräkning i slutet av augusti.

– Ja, det kan jag bekräfta, säger kommunalråd Lars Persson (FP), en av styrelsemedlemmarna.

En kontrollbalansräkning görs när en verksamhet, i detta fall ÅSP, går med en så pass stor förlust att det finns anledning att befara att mer än halva egna bundna kapitalet (aktiekapital) är förbrukat. Annars måste styrelsen gå in med personligt ansvar för kommande skulder.

– Vi har en ansträngd ekonomi, när vi gjorde halvårsbokslut såg vi att vi har haft väldigt mycket engångskostnader samtidigt som verksamhetskostnaderna. Det blir en ojämn kostnadsfördelning över året i projekten. Vi har inte heller ett så stort aktiekapital, säger Mats Ullmar, tillförordnad vd på Åkroken science park.

Än finns ingen exakt siffra på förlusten. Åkroken har aldrig tidigare behövt göra en kontrollbalansräkning, enligt Mats Ullmar. Däremot ska inte det ekonomiska läget gå ut över personalen.

– Vi säger inte upp någon i dagsläget. Vi har en handlingsplan som bygger på en rejäl åtstramning, nu fokuserar vi på våra kundåtaganden. Övriga delar blir ett minimum, säger han.

I dag får Åkroken ungefär fem miljoner kronor av kommunen per år.

Moderaterna gick under fredagen ut med ett pressmeddelande att Landstinget i Västernorrland satsa fem miljoner kronor per år till ÅSP. Pengarna har inget samband med ekonomin.

– Nej, ur mitt perspektiv är det för att landstinget bidrar med pengar till regionala verksamheter, säger Jörgen Berglund (M).

Mer läsning

Annons