Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lovar de skolsatsningar i Sundsvall – för drygt 1,3 miljarder

Den politiska majoriteten har presenterat en ny budget för Sundsvall.
Bland löftena finns bland annat miljardinvestesteringar i skolor, en ny arena på Bernerstomten och extra tillskott till socialtjänsten och skolan.

Annons

Läs mer: Storbråk om nya multiarenan i Sundsvall – förhandlingarna avbröts

Under torsdagen presenterade den politiska majoriteten sin budget för de kommande åren.

Den nya budgeten sträcker sig för 2017-18 samt och innehåller en plan för 2019 och 2020.

– Det viktigaste är att vi ger ett tydligt tillskott när det gäller skolan och socialnämndens område samtidigt som vi klarar av att möta utmaningar med att Sundsvall växer, säger Peder Björk (S), kommunalråd.

Socialnämnden och barn - och utbildningsnämnden dras med stora underskott. Nu skjuter majoriteten till 30 extra miljoner till skolan och 25 till socialnämnden.

– Vi ser att utmaningarna är stora med växande elevkullar och en ökande äldre befolkning, säger Christiane Rüdiger (V).

Läs mer: Locket på i förhandlingarna om miljardinvesteringar i Sundsvall: "Vill inte kommentera"

Hur finansieringen ska skötas förklarar Peder Björk:

– Dels får vi skatteintäkter och statsbidrag som täcker upp en stor del av det. Men vi föreslår även en rad effektiviseringar i den kommunala verksamheten, inte minst när det gäller inköp.

Christiane Rüdiger (V), Peder Björk (S) och Hans Forsberg (C) släpper den nya budgeten.

En stor investeringspost under de kommande femårsperioden ska gå till bättre skollokaler. Kommunen brottas sedan lång tid tillbaka med en stor underhållsskuld.

Totalt ska drygt 1,3 miljarder kronor läggas på nybyggnationer och upprustning av skollokaler under den här perioden.

– Det är väldigt viktigt eftersom vi vet att det finns ett eftersatt underhåll och vi måste möta nya behov inom skolan. Ska man bedriva en modern och bra undervisning måste man ha moderna lokaler, säger Peder Björk.

– Drygt 1,3 miljarder kronor är mycket pengar, men vi behöver göra det här, säger Christiane Rüdiger.

Läs mer: Nu hotar Berglund bryta överenskommelse om investeringar: "Det finns en gräns"

För en vecka sedan misslyckades majoritet och opposition i Sundsvall med att komma överens om en ny investeringsbudget. En anledning till detta var den tänkta arenan på Bernerstomten.

I den budget som som presenteras finns arenan med.

– Vi kommer att dra igång det så fort som möjligt. Jag hoppas att allt går som det ska med upphandlingar och planeringar. Vi hoppas att spaden ska vara i marken inom två år, säger Peder Björk och tillägger:

– Vi har definitivt råd med det här därför att vi klarar av att göra de andra satsningarna. Inte minst på välfärden. Men vi måste hitta en balans där vi vågar utveckla Sundsvall. En modern sporthall är en av de sakerna.

Hans Forsberg (C) är inne på samma linje.

– Med den budget vi lägger så har vi råd att satsa på både vård och omsorg, men även på en arena. Vi förmår att balansera välfärd och livskvaliteten. Det är styrkan.

Budgeten innehåller fler satsningar, bland annat:

► Investeringar i vård- och omsorg på 491 miljoner (2017-2021). Nya äldreboenden ska byggas och antalet platser ska utökas.

► Investeringar i kultur - och fritid på 522 miljoner (2017-2021). Flera investeringar nämns som bland annat Malandsbadet, Alnöbadet, rullskidbana på Södra berget, Sidsjöbacken, Norra berget, friluftsankläggningar.

► Investeringar i samhällsbyggnad på 943 miljoner fram till 2021.

► 50 miljoner under 2017 för en tryggare och trivsammare kommun. Det handlar bland annat om att förbättra lekplatser, bostadsgator, parker med mera.

Mer läsning