Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska nya bommar göra järnvägsövergångarna i Sundsvall säkrare

Trafikverket vill göra flera järnvägsövergångar i Sundsvall säkrare. Därför ska de utrustas med fällbara bommar. – Vi vill att det ska bli säkrare för gående och cyklister, säger Anders Svensson, projektledare.

Annons

Läs mer: Nu är tågstationen i Sundsvall till salu: "Vi har lagt ett bud"

Projekteringen med att förbättra säkerheten på Västra station inleds nu.

Den nuvarande passagen vid tågstationen sker med enkla spärrar. Men för att säkerheten ska kunna höjas så ska de ska ersättas i framtiden av fällbara bommar.

– Det är spårspring på flera håll i Sundsvall och nu vill vi förbättra situationen genom att bygga om den här plankorsningen och sätta upp bommar. Det förbättrar även säkerheten och tillgänglighet för resenärer på Västra station, säger Anders Svenson på Trafikverket.

Hur ser tidsplanen ut?

– Projekteringen inleder vi nu och sedan tittar vi på en byggstart under 2017 eller 2018. Det beror lite på andra projekt som planeras i området och som vi ska bygga samtidigt, till exempel triangelspåret i Bergsåker. Vi vill ha så lite störningar som möjligt i tågtrafiken.

När det gäller Västra station så finns mer planer. Här funderar Trafikverket på att bygga ett 110 meter långt uppställningsspår för X-trafiken där tåget är uppställt inför ny avgång söderut.

På Västra station kommer Trafikverket att sätta upp fällbara bommar för att förbättra säkerheten.

– Det vi skulle vinna på detta är att vi förbättrar kapaciteten på Ådalsbanan. Men det finns inget beslut ännu och vi vet inte när ett sådant spår kan byggas. När vi bygger om plankorsningen på Västra station så måste vi förbereda öven för detta. Det är en mycket begränsad byggyta för ett uppställningsspår på grund av befintliga spår och magasinsbyggnader, vilket gör det svårare, säger Svensson.

Läs mer: Så ska väntan vid bommarna kortas

Vid gång- och cykelpassagen på Bultgatan/Nackstavägen kommer bommar att sättas upp redan i höst. Trafikverket har även tagit fram förslag på att bygga en gångtunnel, men kommunen tyckte det var en sämre lösning på grund av otrygghet med gångtunnlar.

– Det finns i dagsläget bara ljud och ljus vid den här övergången. Den här typen av övergångar utan bommar får inte finnas längre med den hastighet som gäller för tågen på den aktuella platsen, utan måste åtgärdas. Det här gör vi för att höja säkerheten, säger han.

Läs mer: Bommarna fälls 95 gånger per dygn

Totalt beräknar Trafikverket att ombyggnaden på Bultgatan/Nackstavägen till två miljoner kronor och bygget planeras att sätta igång efter sommaren.

– Det handlar om ganska enkla åtgärder som förbättrar säkerheten, säger Anders Svensson.

Övergången på Bultgatan/Nackstavägen kommer också att utrustas med fällbara bommar. Ett arbete som påbörjas i sommar.

Mer läsning