Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästnäringen är den branch på landsbygden som har goda...

/

Hästnäringen är den branch på landsbygden som har goda utvecklingsmöjligheter. Den slutsatsen drar LRFs Våga Växa-projekt i en delstudie. I Skilsåker på Tynderö finns en av företagarna, Catarina Olsson som är diplomerad hästmassör.
– Jag har försörjt mig på mitt företag sen starten 1998, säger hon.

Annons
Mjölkkorna och köttdjuren blir allt färre på den svenska landsbygden. Istället blir hästarna allt fler. I stallen finns både trav-och ridhästar. Som i sin tur betar och behöver hö.
Det finns de som är kritiska till utvecklingen. Men landskapet hålls öppet och det finns djur. Och djur vill vi ju ha på landsbygden, säger Catarina Olsson.
Sen ett par år tillbaka deltar hon i ett av Våga Växa Västernorrlands delprojekt Landsbygdsturism. Hon och ett trettiotal andra företagare som på olika sätt arbetar med hästar har bildat ett nätverk. Några arbetar med till exempel turridning, andra med uppfödning eller bo på lantgård.
Att vara med i nätverket har gett mig jättemycket. Som småföretagare är man ensam. Nu får man träffa andra och lära sig av deras framgångar och motgångar.
Catarinas hästintresse började med ridningen när hon var sex år. Lite senare i livet blev det egna ridhästar och maken Torbjörns travhästar. Efter en tid i Söråker hittade de gården i Skilsåker på Tynderö med stall och uthus.
En kväll låg jag i sängen och läste om hästmassage. Då visste jag att det var det här jag ville arbeta med. Jag hade provat på min egen häst som var duktig men väldigt sluten.
Catarina hade tur och fick efter avslutad utbildning jobb hos Åke Svanstedt. När han flyttade fortsatte hon att arbeta med andra travhästar. Branchen har gått upp och ned. Men Catarina har alltid haft jobb. Travhästar är som elitidrottsmän och behöver massage för att klara sina prestationer.
Idag utbildar jag också ridhästägare i massage för eget bruk. Men jag påminner alltid om att massage aldrig kan ersätta en veterinär. Men det är bra som ett komplement.
Nu har familjen två travhästar och tre ridhästar, bland annat till de två döttrarna som båda är framgångsrika ryttare. Den yngre med westerridning och den äldre med dressyr. Det finns också tankar på att utveckla rörelsen ännu ett steg.
Kanske kan jag i framtiden ta emot konvalecenter, hästar som behöver vård och rehabilitering. Dessutom finns det önskemål om att de som går mina kurser ska kunna ta med sig sina egna hästar.
Carina Olsson tycker att hon satsat rätt. Intresset för hästar växer i samma takt som antalet ökar. Hästarna behöver allt från skor, till behandling och foder. Men också nätverket behövs för att utvecklas som företagare och få nya idéer.

Fotnot:Enligt Jordbruksverkets utredning från år 2000 finns det cirka 285 000 hästar i Sverige. Men siffran är väldigt osäker. Andra källor hävdar att den rätta siffran är 380 000 hästar. Fördelningen var år 2000 drygt två tredjedelar ridhästar och en tredjedel travhästar.

Mer läsning

Annons