Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena fick nobben av tre vårdcentraler

/

Samtalet från ST ändrade saken Att skriva till ST Arg lönar sig. Det vet Helena Sjödin. Hon fick nej av tre vårdcentraler när sökte hjälp för magont.… Efter ett samtal från ST tvärvände vårdcentralen i Granlo.

Annons
Helena flyttade från Granloholm till Granlo i våras. Efter en längre tids problem med magen ringde hon för några veckor sedan till sin nya vårdcentral i Granlo för att få träffa en läkare.
Men svaret blev ett bestämt nej.
Alla läkare var fullbokade genom den så kallade listningen. Helena kunde ställa sig i kö till vårdcentralen och få en läkare i en osäker framtid. Hon uppmanades att vända sig till sin tidigare vårdcentral i Granloholm.
Men där var beskedet om möljigt ännu bistrare.
Granloholms vårdcentral hade bara en läkare och kunde inte ta emot Helena. Möjligen skulle det gå i december om man fick en stafettläkare.
Helena ringde till slut vårdcentralen i Timrå, där hon växt upp. Men inte heller där ville distriktssköterskan ta emot henne.
Hjälp, vart ska jag vända mig. Jag är inte akut sjuk och vill bara träffa en läkare för att få hjälp med min magkatarr, skrev hon i ett brev till ST Arg.
Chefen för vårdcentralen i Granlo, Klas Eriksson, är först helt säker på att distriktssköterskan gjort rätt.
Alla läkare har nått taket för listningen och då har vi ingen skyldighet att ta emot nyinflyttade eller patienter från andra delar av stan. Det är en arbetsmiljöfråga för oss, risken finns att massor av människor flyttar till den vårdcentral som har läkare, säger han bestämt.
Något senare ringer en ångerfull Klas Eriksson upp och förklarar att han haft fel.
Det har skett ett avsteg från tidigare regler. Vi ska ta emot nyinflyttade patienter även om vi har fullt. Det togs upp på ett chefsmöte i somras när jag var borta, jag beklagar att jag inte var uppdaterad, säger han.
Uppenbarligen har inte någon av de tre vårdcentralerna känt till regeln som infördes före sommaren.
Vi fick så mycket klagomål att vi var tvungna att ändra oss, säger Markus Kallioinen, chef för vårdcentralerna i Medelpad.
Nu får vårdcentralen i Granlo med sex läkare ställa in sig på att ta emot fler än 1 600 patienter per läkare som tidigare var gränsen.
Helena Sjödin är välkommen att ringa för att få en läkartid, förklarar Klas Eriksson.
Det känns jättebra, säger hon.

Fakta/ Detta gäller för ny vårdcentral när du flyttar
\"Den person som flyttar och vill byta till den geografiskt närmaste vårdcentralen, där alla läkare har fullt, kan inte nekas plats om inte vårdcentralen har en överlistning på mer än 30 procent.\"
Källa: Listningsregler för vårdcentraler i landstinget Västernorrland.
(30 procents överlistning betyder att varje läkare har 2 080 personer på sin lista. Taket är normalt 1 600 invånare per läkare).

Mer läsning

Annons