Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt villaområde i Sundsvall hotas av rivning: "Många blir drabbade"

En ny järnväg ska byggas rakt genom villaidyllen i Maland. Om planerna går i lås måste husen tvångsinlösas och rivas. – De kör över oss, säger de boende.

Annons

Järnvägsrälsen som ska dras genom Maland öster om Birsta är tänkt att förbättra förbindelserna för tågtrafiken till och från Tunadalshamnen.

– Planerad byggstart för projektet är 2018. När järnvägen genom Maland i så fall byggs är osäkert, men troligen omkring 2019, säger Anders Svensson, biträdande projektledare på Trafikverket.

Problemet är att ett helt villaområde på Malandsvägen med 30-talet fastigheter ligger mitt i vägen för järnvägen. Minst ett 20-tal villor måste lösas in och rivas om rälsen ska läggas där.

I området bor en blandning av barnfamiljer och pensionärer, som inte alls gillar planerna.

– Vi har bott här sedan 1981 och vill absolut inte flytta, säger Anders och Vivianne Edin på Malandsvägen 11.

Grannen Ann-Christin Lindström håller med:

– De borde kunna dra järnvägen efter en annan sträckning, till exempel spränga in den i berget söder om oss, säger hon.

Husen efter Malandsvägen är en villaidyll med vackra trähus och prunkande trädgårdar. Men att lösa in och riva husen är billigare än de andra alternativen; att bygga en tunnel genom berget söderut eller dra spåret norrut tvärs över Valmets industrifastighet.

– Om vi löser in villorna betalar vi enligt lagen; husets marknadsvärde plus ett tillägg på 25 procent av samma marknadsvärde, säger Per-Anders Hamrin, markförhandlare på Trafikverket.

Men det är villaägarna i området långt ifrån nöjda med. De vill överhuvudtaget inte flytta och om de ändå tvingas till det vill de ha skälig kompensation.

– Malandsvägen har ett unikt läge, nära havet, på gångavstånd från Birsta och bara nio kilometer från centrum. Vi vill ha ett likvärdigt boende och det kan vi knappast få för de pengar som Trafikverket erbjuder. En stor del av de pengarna går dessutom bort i vinstskatt, säger Ralf Sjödin på Malandsvägen.

Grannen Johan Dyrander instämmer:

– Därtill kommer allt besvär med att flytta och skaffa ny bostad. Man river också upp tillvaron för alla barn som är rotade här och går i skola eller dagis i området, säger han.

På Trafikverket försvarar man sig med att järnvägen från Tunadal måste dras någonstans, och i dagsläget ser Malandsvägen ut att bli det billigaste och minst problematiska alternativet. Men man håller med om att det kan blir bekymmersamt för de boende.

– Många blir drabbade, säger Anders Svensson på Trafikverket.

Läs också: Nu startar jätteprojekten – för 900 miljoner

Läs också: Triangelspåren kommer sent i planen

Läs också: Länet får 855 miljoner till trafiksatsningar

De boende i Maland är på krigsstigen, i protest mot Trafikverkets planer på att riva villaidyllen.

Den blå linjen visar var den nya järnvägen ska dras. Rälsen går efter Malandsvägen, vilket betyder att minst ett 20-tal villor står i vägen och måste rivas.

Mer läsning