Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het budgetdebatt bland Sundsvalls politiker

/
  • Nästan fyra timmar tog gårdagens budgetdebatt i fullmäktige. En av talarna var centerns Reinhold Hellgren.
  • Ewa Back ratade Allians för Sundsvalls, miljöpartiet och de borgerligas, ekonomiska beräkningar.
  • Magnus Sjödin efterlyste mer satsningar på äldre och skolan när kommunens budget disktuerades i går.
  • Folkpartisten Lars Persson var stolt över att oppositionen kunde presentera ett gemensamt budgetförslag vid gårdagens fullmäktigemöte.

Det hettade till ordentligt när Sundsvalls toppolitiker skulle debattera nästa års kommunala budget. De borgerliga och miljöpartiet anklagades för att vilja skicka ut flera Folkets hus till ruinens brant. De röda kritiserades för att inte vilja satsa tillräckligt på skola och äldreomsorg.

Annons
Gårdagens debatt var historisk. För första gången fanns enbart två förslag på hur kommunens pengar ska fördelas nästa år.
För det ena stod de borgerliga partierna och miljöpartiet. Det andra var signerat av vänsterpartister och socialdemokrater.
Skillnaden mellan förslagen var att oppositionen ville spara pengar på kultur, kommunala projekt, näringlivssatsningar, fastigheter och i stället satsa mer på skolan och äldreomsorgen.
Vänstermajoriteten vill också satsa mer på skolan och äldreomsorgen, men inte i samma omfattning som oppositionen i den så kallade Allians för Sundsvall.
Kommunstyrelsens ordförande, Ewa Back (s), ifrågasatte oppositionens beräkningar och prioriteringar.
Vad är det som ska bort? Det står väldigt lite om det i era förslag. Är det turistbyrån? Är det informationsenheten? Eller är det arbetet med näringslivsfrågor som ska bantas? frågade hon.
Mest kritik fick oppositionen för förslaget att banta ytterligare i kultur- och fritidsnämnden. Det som pekats ut är Folkets Hus-bidragen.
Här handlar det om det föreningarna i Bergsåker, Matfors, Njurunda och Skönsberg. Om kommunen minskar bidragen skickar man de här föreningarna rakt in i konkurs, sade Ewa Back.
Moderaten Magnus Sjödin pekade i stället ut oppositionens förslag som en tydlig politisk prioritering. En prioritering som han tyckte att majoriteten saknade.
Ewa Back säger att vårt förslag ligger nära deras. På så vis kritiserar hon öppet sitt eget parti. Någonstans håller grundvalarna för socialdemokratin på att rämna. Folk vill ha något annat, något nytt, konstaterade folkpartisten Lars Persson.
Känslorna blev starka när situationen inom äldrevården skulle diskuteras. Alliansen beskriver i sitt budgetförslag omhändertagandet av de äldre som ovärdigt.
Något som vissa socialdemokrater tolkade som att oppositionen tycker att det finns vanvård i kommunen.
Länsstyrelsen har till uppgift att granska den här verksamheten. Menar ni att de uppvisar flathet och inte sköter sin uppgift? undrade socialdemokraten Börje Bergström.
Moderaten Eva Lohman tyckte att han hakat upp sig för mycket vid en formulering.
Det här handlar om att det är många av våra äldre som aldrig kommer ut. Och är det någon i personalen som blir sjuk blir det mycket jobbigt att hinna med. Vi vill göra något åt det genom att ge de här extra pengarna, sade Eva Lohman.
Hennes partikamrat Magnus Sjödin undrade återigen varför socialdemokraterna inte ville stötta prioriteringen av äldre och skolbarn.
Jag säger inte nej till satsningen. Jag säger nej till hur förslaget är utformat. Det är inte realistiskt att ta från ett håll och ge till ett annat som ni gör, svarade Ewa Back.
Efter nästan fyra timmars debatt beslutade fullmäktige enligt vänstermajoritetens förslag.

Fakta De ekonomiska förslagen i korthet
Socialdemokraterna och vänstern:
Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden får 19,2 miljoner kronor extra nästa år. Budgeten för bostadsanpassning ökas med 2,4 miljoner kronor.
Budgeten för kommunfullmäktiges sammanträden och minnesgåvor utökas med en miljon kronor. Räddningstjänsten får 2,5 miljoner kronor extra. Dessutom får barn- och utbildningsnämnden ytterligare två miljoner kronor för att klara merkostnader för öppnande av friskolor. Miljönämnden tillförs också en miljon ytterligare.
Allians för Sundsvall:
Ger cirka 14 miljoner kronor mer till barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden än vänstermajoriteten. För att klara det måste neddragningar med motsvarande summa göras på kultur, fastigheter och kommunstyrelsen.
Allinansen vill även minska socialnämndens budgetregulator för oväntade kostnader. Totalt gör det här att partierna vill klara av en rad åtgärder; bland annat ökad personaltäthet i förskolorna, ungdomssatsningar, mer personal i äldreomsorgen och en utveckling av familjestödet.

Mer läsning

Annons