Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög narkotikadödlighet i Västernorrland

/

Antalet döda av drogrelaterade orsaker fortsätter öka i Västernorrland.
Och länet har en topposition jämfört med andra regioner i landet.

Annons

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att Västernorrland utmärker sig när det gäller narkotikadödligheten, trots att problematiken brukar ses som ett storstadsproblem.

Bara i Gotlands och Kalmars län skördar drogerna fler liv per 100 000 invånare än i Västernorrland. Stockholms län kommer först på femte plats.

Ibland görs jämförelser mellan Gävleborg och Västernorrland men även i en sådan mätning sticker Västernorrland ut. I Gävleborg dog 4,33 personer per 100 000 invånare av drogrelaterade orsaker förra året, mot Västernorrlands 7,85.

Det är Länsstyrelsens uppdrag att utveckla arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i länet. Det sker bland annat genom utbildning och stöd till kommuner samt genom tillsyn av åldergränser, serveringstillstånd och rökförbud.

Anna Karlsson jobbar som ANDT-samordnare och enligt henne pågår ett projekt för att komma tillrätta med internethandeln.

– Internetdrogerna finns överallt och skulle vi kunna störa nyfikenhetstestandet är mycket vunnet. Just nu försöker vi bena ut vad lagstiftningen säger och vad som är möjligt att göra. Vi kommer sedan att vända oss till paketutlämningskedjan, polisen och tullen för att se hur vi kan samverka bättre. De som lämnar ut paket ska förhålla sig till postlagen och får inte öppna försändelser, men vi vill utveckla rutiner och arbetssätt som gör att handeln störs, säger hon.

Förra veckan fördes fem Sundsvallsbor till sjukhus efter att ha överdoserat spice.

– Överdoserna visar att man aldrig kan lita på innehållet. Det kan vara olika starkt eller ha ett okänt innehåll. Att ta de här drogerna är en chansning varje gång, säger Anna Karlsson.

Samtidigt pekar utvecklingen i en enda riktning. Under 2000-talet har mer än 150 länsbor avlidit av drogrelaterade orsaker. Under 2012 handlade det enligt Socialstyrelsens statistik om 16 personer och 2013 var siffran 19.

På Socialstyrelsens hemsida presenteras statistik från 1997 och det året var det fyra Västernorrlänningar som konstaterades döda till följd av drogmissbruk.

De senaste tre åren har de drogrelaterade dödsfallen i Västernorrland legat högre per 100 000 invånare, än i riket i stort men även nationellt är statistiken oroande. 1997 dog 358 svenskar på grund av droger. 2012 avled 529 personer och förra året var siffran 589, vilket innebär en ökning med elva procent på ett år.

Av totalt 21 län har Hallands och Jönköpings län de lägsta dödstalen och där sjunker siffrorna.

Mer läsning

Annons