Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskoleprovet en tuff utmaning

Högskoleprovet är en tuff utmaning. Under flera timmar får deltagarna tampas med de olika delproven. Sofia Åsell skrev med förutsättningarna som gäller för dyslektiker. — Tiden har förlängts med 25 minuter på varje provdel. Oftast handlar det ju om att man läser långsamt, säger hon

Annons
Högskoleprovet skrivs samtidigt över hela landet. Totalt deltog närmare 50 000 personer och i Sundsvall fyllde deltagarna flera föreläsningssalar. I lokalen där Sofia Åsell satt hade bara tre personer samlats.
Det var väldigt lite. Det är nog betydligt fler som har dyslexi och som skulle kunna vara hjälpta av att skriva provet, tror hon.
Provet kan vara en väg in på en högskoleutbildning, men för Sofia handlar det mest om att testa allmänbildningen.
Jag läser textil och formgivning på Ålsta folkhögskola och vill in på konstfack, berättar hon.
På konstfack är det andra meriter som gäller.
I högskoleprovet testas deltagarnas matematik-kunskaper, ordkunskap, logiska förmåga och den svenska respektive engelska läsförståelsen.
Texterna är långa med kluriga svarsalternativ. Man blir väldigt trött i huvudet. Det är inte ofta man pressar hjärnan så mycket och så länge, säger Sofia.
När hon summerar sin skoltid tycker hon inte att dyslexin har begränsat henne särskilt mycket.
Men jag lärde mig läsa väldigt sent och missade mycket grammatik som de andra fick lära sig, eftersom jag hela tiden plockades ut ur klassrummet för att träna läsning.
Egentligen hade hon hellre velat ha extra hjälp inne i klassrummet. De tidiga tonåren blev också en prövning.
Under högstadiet mötte jag inte särskilt mycket förståelse och det blev en del konflikter med lärarna. Men jag har tagit mig igenom skolan på ett ganska bra sätt, även om jag var väldigt trött efter gymnasiet, tycker hon.
Erik Åhsgren, Johanna Fredriksson och Stina Grahm gick i samma klass på lågstadiet. I går på provdagen strålade de samman igen. Tjejerna är förstagångsdeltagare medan Erik testar sina kunskaper för femte gången.
Det går stadigt uppåt. Resutatet har stigit från 0,7 till 1,5, säger han.
Gårdagens prövning kan i bästa fall leda till en plats på civilingenjörsutbildningen med inrikting på kemi i Umeå.
Jag skulle gärna vilja jobba med utveckling av läkemedel i framtiden. Det kan man nog bli rik på, tillägger Erik lite skämtsamt.

Mer läsning

Annons