Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har 20 år i raketbranschen

Från en skolbänk på Hedbergska i Sundsvall till ESA, European Space Agency, i Frankrike. Ann Nilsson halkade in i \"rymdbranschen\" på ett bananskal. Nu har hon jobbat på ESA i 20 år.

Annons
Tio, nio, åtta, sju, sex, fem, fyra, tre, två, ett, allumage vulcain.
I Sverige skulle vi ha sagt noll, men efter 20 år i Frankrike är det så här Ann Nilsson är van att höra nedräkningen. Hon har varit med om ett 30-tal raketuppskjutningar, ändå kan hon fortfarande minnas den första.
Knallblå himmel, lukten, myggorna och det otroliga ljudet. Det vibrerar, man kan riktigt känna det i ryggmärgen, säger hon.
ESA, Europas Nasa, är hennes liv. Hon älskar rymden i allmänhet och Ariane-raketen, Europas egna bärraket, i synnerhet. För Ann Nilsson är Ariane inte någon den eller det, men däremot en hon.
Vi står jättenära henne vid uppskjutningarna, cirka en kilometer.
Och om en kilometer låter långt ska man ha i åtanke att det handlar om en raket som tar närmare 10 ton nyttolast med sig från jorden till rymden.
När Ann Nilsson satt i skolbänken på Hedbergska gymnasiet i Sundsvall på 70-talet hade hon ingen aning om att hon skulle arbeta med något så spännande som raketer. Hon hade hört talas om S-range, och det var ungefär det hon visste. Men som 21-åring blev hon erbjuden ett vikariat som sekreterare på Rymdbolaget i Solna.
När vikariatet tog slut hade jag ingen lust att lämna den branschen, det var alldeles för spännande och härligt.
När hon arbetet på Rymdbolaget i fem år sökte hennes chef en tjänst på ESA och Ann tog chansen och sökte som hans assistent. Och på den vägen är det. Hon fick tjänsten och idag arbetar hon med PR och kommunikation på Europas egna rymdorganisation.
Inför varje raketuppskjutning gör hon allt från att skriva artiklar till att bjuda in politiker, parlamentariker och media. I sitt jobb får hon både fascineras av teknikernas arbete och se det politiska spelet kring rymdprogrammet i Paris. Senast var det Ariane 5 som sköts upp den, 12 februari i år.
Det var en absolut perfekt uppskjutning, säger hon.

Mer läsning

Annons