Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har fotat tusentals Sundsvallsbor – nu slår Mari Anne igen sin ateljé

/
  • Bilden på de två dobermann-hundarna gav Mari Anne ett SM-guld i porträtt-SM. Efter nära 30 år stänger hon nu sin ateljé.

I nära 30 år har porträttfotografen Mari Anne Andersson fotograferat allt från nyfödda barn till dansband.
Men nu är det slut – i mitten av september slår Foto Ateljé Norrland igen portarna för gott.
– Jag kommer att sakna alla mina kunder, säger hon.

Annons

Det började med att Mari Anne pryade på Ateljébild – sedan var hon fast. När hon gick ut skolan började hon jobba på företaget, och 1987 öppnade hon sin egen ateljé på Björneborgsgatan.

– Att kunna leva på sin hobby är få förunnat, men det har jag fått göra. Det här är ett av världens roligaste jobb. Tänk att få följa familjer genom alla högtider i livet, säger Mari Anne.

Hon har följt massor av Sundsvallsfamiljer i generationer.

– Många av mina kunder har jag fotograferat när de döptes, konfirmerades, tog studenten och gifte sig. Sen, när de fått barn, har jag fotograferat dem, berättar Mari Anne.

Hon har dessutom fotograferat ett stort antal hundar.

– Jag tog bland annat en bild på två Dobermann-hundar här i ateljén. Med den bilden vann jag SM-guld i porträtt-SM som anordnas av Porträttfotografernas yrkesorganisation.

När ateljéerna Foto Mer, Ateljébild och Anitas Ateljé lades ner, köpte Mari Anne upp deras negativ och är numera ägare till Norrlands största negativarkiv.

– Tack vare det har jag kunnat hjälpa kunder som förlorat sina fotografier av olika anledningar, förklarar hon.

Läs också: Svanthe Harström ställer ut: "Naturbilder – men inte av det traditionella slaget"

Som mannen som kom in och berättade att hans bilder gått förlorade i en brand.

– Han skulle fira 17-årig bröllopsdag två veckor senare, och undrade om negativen från bröllopsbilderna möjligtvis fanns kvar. Jag hittade dem och fick bilderna färdiga så att mannen kunde ge dem till sin hustru på bröllopsdagen, berättar Mari Anne.

Hon har fotat flera dansband och lokala kändisar.

– Den mest kände artisten jag fotat är nog Björn Afzelius. Vi lärde känna varandra genom en kompis och var goda vänner i flera år, säger Mari Anne.

Läs också: Sundsvalls "Köng" målar för fred och frihet: "Konsten har räddat mitt liv"

Efter nära 30 år lägger Mari Anne nu ner sin ateljé.

– För fyra år sedan drabbades jag av trigeminusneuralgi, en mycket ovanlig neurologisk sjukdom som medför att jag får plågsamma smärtattacker. Det är värst på nätterna, och jag har svårt att sova. Jag har bitit ihop och kämpat på, men nu måste jag fokusera på min hälsa, förklarar Mari Anne.

Hon hoppas få mer tid till att skapa konst.

– Jag har alltid velat måla, och gick som elev hos Bengt Åberg i två år innan han avled. Om jag sedan kan leva på det, är en annan sak, säger Mari Anne.

Mer läsning

Annons