Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ska styra landstinget

/
  • Samtidigt som han är besviken över förlusten vill Per Wahlberg gratulera S till deras seger.

Socialdemokraterna gåt starkt framåt även i valet till landstingsfullmäktige. Med största sannolikhet blir Elisabeth Strömqvist (S) nytt landstingsråd.
– Jag känner en ödmjukhet inför uppgiften. Det är ett stort och svårt uppdrag, säger hon.

Annons

#Kandulova! Klicka här och se vilka löften partierna gav inför valet!

Valresultatet visar att Socialdemokraterna fick 48,1 procent av rösterna i landstinget, en ökning med 7,8 procent.

Samtidigt backade Moderaterna rejält, från 20,6 procent till 14,3. Landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) var under måndagen besviken över förlusten.

– Det är naturligtvis jättetråkigt att vi inte får förnyat förtroende av väljarna. Jag tror att det har en hel del att göra med rikstrenden. Sedan har vi nog inte lyckats övertyga väljarna om att vi behöver ha tre akutsjukhus i länet och vitsen med en ny organisation, säger han.

Han beklagar även partiets dåliga resultat på riksplanet men är samtidigt glad över att man lyckas behålla sina två mandat för Västernorrland i riksdagen.

– Det har vi kämpat för länge och det är en styrka att ha dessa mandat, säger Wahlberg.

Elisabeth Strömqvist (S) kommer att bli den som tar över efter Wahlberg. Det sker dock inte förrän 1 januari och då har Strömqvist flera utmaningar framför sig.

– En av de största utmaningarna är personalpolitiken. Landstinget har tyvärr tappat i förtroende där och den behöver bli bättre. Den andra stora utmaningen är ekonomin, säger hon.

Även de andra borgerliga partierna minskar, förutom Kristdemokraterna som ökar med 0,6 procentenheter. Vänsterpartiet ökade med 1,3 procent till 6,9 procent. Än är det dock inte klart vilka S tänker samarbete med.

– Men det är klart att det blir mer stabilt med färre partier i majoritet, säger Strömqvist.

För första gången tar Sverigedemokraterna plats i landstingsfullmäktige i Västernorrland.

De fick 7,5 procent av rösterna vilket ger dem sex mandat.

– Det känns tråkigt att de fått gehör för sin politik. Men jag tror att det beror på att människor upplever ökade klyftor och visar sitt missnöje genom att rösta på SD, menar Strömqvist.

Mer läsning

Annons