Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstens sista äpplen blir must

/
  • Daniel och David Lundqvist häller ner äpplen i fruktkvarnen.
  • Nypressad must är gott, säger Daniel Lundqvist på Sundsvalls Musteri.
  • Krossad frukt hälls ner i pressen där den klara fruktsaften silas ut för att sedan pastöriseras och förpackas.

Det finns många trädgårdsägare som vittnar om en dålig fruktskörd på deras äppel- och päronträd i år. Orsakerna är flera men hemma hos Daniel Lundqvist på Sundsvalls Musteri i Tunadal har fruktkvarnen ändå gått varm.

Annons

I ett vitt tält i Daniel Lundqvists trädgård hemma i Tunadal står lådor, rågade av äpplen, på rad längs väggarna. Det är bråda tider för ägaren av Sundsvalls Musteri som i helgen kanske gör de sista mustkoken för i år.

– Ja, det går mot sluttampen av årets mustning. Det har varit en ganska dåligt fruktsäsong i år men vi har ändå haft fullbokat sedan vi öppnade i slutet av augusti. Nu kör vi bara ett par dagar till innan vi stänger, berättar Daniel Lundqvist, med famnen full av äpplen.

Vid ett bord sitter hans bror David och fyller bag-in-box-påsar med pastöriserad äppelmust och det luktar sött och fruktigt i tältet.

– Det är tredje året som vi mustar äpplen. Det började lite som ett hobbyprojekt och det har faktiskt gått allt bättre med tiden. Nu kommer kunder från hela Västernorrland. Det finns minst tre musterier i Sundsvallstrakten och jag tror att frukten räcker till oss alla, även under ett dåligt år.

Verksamheten kan nu ha vuxit ur tältet och Daniel funderar på att hitta större lokal till nästa år.

– Ja, det blir ett nytt projekt under vinter. Vi får se om jag hittar något lämpligt.

Det är de krispiga äppelsorterna som passar bäst för mustning och gärna sena vinteräpplen berättar Daniel Lundqvist.

– Mina favoritäpplen är nog "Farmors juläpplen" och "Rödluvan". Men de flesta sorterna fungerar bra, och blandar man med annan frukt kan både färg och smak förändras. Vi brukar säga att om äpplet är gott blir musten god!

Mer läsning