Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotade polisfamilj med automatvapen

/
  • Psykpatienten riktade automatvapnet mot familjen Öhman och skrek att
  • Kriminalkomissarie Börje Öhman vittnade i gårdagens rättegång.—Det här var det grövsta hot jag utsatts för under mina 30 år som polis.
  • Psykpatienten har ett grovt kriminellt förflutet. Familjen Öhman vittnar om hur han skrek att de skulle lägga sig ner på marken.

Medbrottslingen skrek \"lägg er ner på marken\" Två drogpåverkade män som rymt från rättspsyk körde in på länskriminalchefen Börje Öhmans gård och hotade familjen med ett automatvapen. I går inleddes rättegången mot männen som står åtalade för förberedelse till grovt rån, grovt vapenbrott och olaga hot.

Annons
Männen rymde från rättspsyk den 24 juli. Fyra dygn senare greps de efter ett intensivt sökpådrag. Några timmar tidigare hade de hotat familjen Öhman med ett automatvapen.
Under gårdagens förhandling lämnade familjen samstämmiga uppgifter.
En svart BMV backade in på familjens gård i Indal och rakt in i en cementring. Äldste sonen gick ut för att se efter vad som hänt. När han kom fram visade han sin polislegitimation och uppmanade föraren att kliva ur bilen. Strax därefter anslöt Börje Öhman.
Männen klev ur och fick svara på frågor och det uppstod ordväxling. När en av männen blev aggressiv hjälptes far och son Öhman åt att hålla fast honom. Resten av familjen vinkades ut.
För stunden kändes det rätt att visa männen att det fanns flera vittnen. Men om något hänt dem hade jag aldrig kunnat förlåta mig själv, säger Börje Öhman.
Hans hustru, yngste sonen och den andre sonens flickvän kom ut ur huset och gick fram till de andra. Börje och äldste sonen hade fullt upp med att hålla fast den aggressive mannen. Bilföraren gick till bilen och hoppade in. Då ingrep yngste sonen Öhman.
Jag öppnade bildörren och försökte hindra honom från att åka därifrån.
Bilen varvades upp och Börje Öhman ropade att han skulle låta mannen vara. Mannen körde några meter och klev ur med ett automatvapen i handen som han riktade mot familjen.
Börje och sonen skrek till de övriga: \"Han har ett vapen. Spring\".
Mannen som varit fasthållen skrek åt Börje och en av sönerna att de skulle lägga sig ner på marken.
Jag tänkte på Malexanderavrättningarna och sprang. Jag visste inte om jag skulle bli skjuten i ryggen, säger sonen.
Jag sprang allt jag kunde. Att lägga mig ner var helt uteslutet, säger Börje Öhman.
Alla sprang och tog skydd och det var först efter att männen åkt iväg som den chockade familjen återsamlades.
Morgonen därpå greps männen och polisen tog hand om det laddade och skjutklara vapnet.
Rättegången fortsätter nästa fredag. Då behandlas de övriga åtalspunkterna.

Mer läsning

Annons