Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellägaren Patrik Attini om Sundsvalls framtid: "Måste utveckla staden med stil och finess"

/
  • Patriks egen fotokonst hänger i hotellets korridorer och restaurang.
  • Från sitt arbete
  • På väggarna runt om i hotellet hänger många svartvita fotografier från 1960-talet på artister som till exempel The Rolling Stones
  • Från sitt arbetsrum blickar Patrik Attinin ut över den nya 16 meter höga foajén.
  • Foto av The Beatles från 1966 när de mötte Maharishi Mahesh Yogi i London.

Patrik Attini är nöjd sin senaste investering på Södra berget i Sundsvall, den 16 meter höga inglasade foajén.
– Ska man lyckas och göra något bra måste man tänka utanför boxen.

Annons

För åtta år sedan köpte Patrik Attini Hotell Södra berget av sin halvbror Stefan Karlsson och flyttade till Sundsvall.

Vad tycker du om Sundsvall?

– Jag har lätt att acklimatisera mig och har jag bara ett bra jobb så trivs jag. Men det måste hända mer i stan, som att Nicklas Nyberg kommer hit och vill bygga en skyskrapa är hur ballt som helst. Man måste utveckla staden med stil och finess. Man behöver inte vara någon kärnfysiker för att förstå hur Norra kajen kommer att se ut – bygg en linbana eller glasa in en park – våga sticka ut.

Du har själv planer på att bygga ett höghus på åtta våningar i Härnösand och där protesteras det vilt. Blir det något hotellbygge där?

– Finns det föresättningar för ett hotellbygge så bygger jag, men är det någon som har någon annan kritik än färg och form så är jag tar jag det till mig. Utvecklingen måste gå framåt.

Läs också: S säger enhälligt ja till hotellet i Härnösand: "Blir en inkörsport för turismen"

Hur ser ditt boende ut?

– Jag och min familj bor i Vi på Alnö. När vi skulle titta på huset var första intrycket ett hus med mycket renoveringsbehov, men när jag ställde mig på altanen och lyfte upp blicken upp mot Hotellet på Södra berget sa jag: Var ska jag skriva på? Det måste ha varit den mäklarens snabbaste affär.

Du är uppvuxen i Halland. Hur kom det sig att du blev norrlänning?

– Efter verkstadsteknisk utbildning på gymnasiet i Falkenberg flyttade jag upp till Storuman för att jobba med min pappa Franco och storebror Stefan som tagit över driften på Hotell Toppen. Nu var det bara att kavla upp armarna och jobba i en spännande och rolig bransch. Allt gick väldigt snabbt och som 17-åring var jag delägare i mitt första hotell.

Från hav till fjäll, hur var det?

– Det var skönt med riktiga vintrar med snö och skoteråkning. Den klassiska halländska vintern är grå, regnig och blåsig. Inget man saknade.

Var kommer namnet Attini ifrån?

– Jag är andra generationens italienare, min farmor och farfar kom från Piemonte i norra Italien.

Hur är kontakten mellan dig och din halvbror Stefan?

– Vi har bra kontakt eftersom vi båda är i samma bransch, vi bollar mycket idéer och affärer med varandra. Det var han som fick in min far i hotellbranschen.

På väggarna runt om i hotellet hänger många svartvita fotografier från 1960-talet på artister som till exempel The Beatles och The Rolling Stones, men även andra profiler från förr som Grace Kelly och Winston Churchill.

– Jag är helt såld på svartvit engelsk fotokonst från den tiden, sög till mig allt som min favoritfotograf Philiph Townsend skapade. Har man 70 konstverk så är det bra att ha ett helt hotell för att hänga sin privata samling i.

Läs också: Snart kommer besked om hotellplanerna: "Vi vill erbjuda julbord nästa år"

Plötsligt ljuder tonerna av Frank Sinatras "My Way" i Patriks ficka och han tar fram mobilen.

– Det är min ringsignal. Frank Sinatra är den person som jag beundrar mest och om det är något jag saknar här i livet så är det att jag aldrig fick lyssna på honom live och My Way är liksom mitt sätt att leva.

Hotell Södra Berget är ett företag som senaste året ökade omsättningen med 29 procent, från 59 miljoner 2014 till 83 miljoner 2015.

– Det är väl ett betyg på att våra gäster trivs här och att mina satsningar är rätt. Mitt mål är att i slutet av 2017 ha en omsättning på 100 miljoner kronor, det vore grymt.

Nu satsas det uppe på berget. En utbyggnad av restaurangen planeras med ett glasparti på ett liknande sätt som med stora entrén.

Läs mer: Södra berget miljonsatsar – här byggs ny glasrestaurang: "Det känns jättespännande"

– Här får vi in 150 kvadratmeter glas och sex meter takhöjd. Vi vill ha en miljö som kan leverera en härlig utsikt eftersom det är den vi säljer.

En stor takterrass i anslutning till hotellets spaavdelning med småpooler och lite liggbänkar ligger också i pipen.

– Gästerna kommer att få uppleva stan på bästa sättet, säger en nöjd Patrik Attini.

Mer läsning

Annons