Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellchef om sexhandeln: "Det är synd om tjejerna som hamnat i det här"

Prostituerade kvinnor reser runt i Västernorrland och säljer sex. Hotellen samarbetar med polisen för att försöka stoppa sexhandeln. "Det är obehagligt, och synd om tjejerna som hamnat i det här", säger Ulrika Westin på Quality Hotel.

Annons

Quality Hotel i Sundsvall är ett av hotellen i Västernorrland som haft påhälsning av omkringresande prostituerade. Kvinnorna, eller männen som säljer dem, lägger ut annonser på porrsidor på internet där de deklarerar att de kommer att vara på en ort i länet ett visst datum. Kvinnorna tar sedan in på ett hotell, ett vandrarhem eller en camping på orten där de tar emot kunderna.

– Vi har råkat ut för det vid ett par tillfällen, säger Ulrika Westin, vd på Quality Hotel.

Sexhandeln på hotellen sköts diskret.

I de fallen rörde det sig om kvinnor som återkom flera gånger, innan personalen till slut fick upp ögonen för verksamheten och kunde larma polis.

För dig som loggar in: Stor kartläggning av sexhandeln – så svarar hotell, campingar och vandrarhem i din kommun

Andra hotell i länet har också drabbats. I den kopplerihärva som nyligen avslöjades i Kramfors, där en man åtalats för att ha sålt sin sambo till ett stort antal sexköpare i länet, skedde en del av sexhandeln på hotell i Örnsköldsvik. Vilket eller vilka hotell i stan det rör sig om är dock oklart, och inte ens hotellpersonalen där känner till att sexhandeln har pågått.

Läs även: Hallik inför rätta – tvingade sambo att sälja sex på hotell i Sundsvall

På några andra hotell har man haft misstankar om prostitution bland gästerna men inte kunnat bevisa något. Handeln sköts diskret och kan vara svår att upptäcka för personalen, och svår för polisen att leda i bevis om inte kvinnorna och sexköparna tas på bar gärning.

Även vandrarhem i länet har besök av prostituerade. Förra året sålde ett tiotal omkringresande kvinnor sex på vandrarhemmet på Norra berget i Sundsvall. Prostitutionen pågick från och till i över ett halvår innan polisen slog till mot sexköparna och stoppade trafiken.

Polisen och hotellen har nu inlett ett samarbete för att försöka komma åt sexhandeln. Under försommaren hade man ett möte där hotellpersonalen bland annat fick lära sig vad de kan göra för att bli bättre på att identifiera prostituerade och sexköpare bland gästerna.

Läs även: Larmar om sexhandel på hotellen i Sundsvall: "Det är lätt att få tag på en prostituerad i stan"

Hotellkedjan Nordic Choice, där Quality Hotel ingår, har gått längre än så i sitt arbete mot sexhandeln, genom att försöka motarbeta människohandeln som ofta döljs bakom prostitutionen.

– Vi känner mycket för tjejerna som hamnat i det här och vår hotellkedja jobbar aktivt på alla hotell mot trafficking, tillsammans med Unicef, säger Ulrika Westin.

Ulrika Westin är vd på Quality Hotel som samarbetar med Unicef för att stoppa trafficking.

Mer läsning