Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunden Chili räddade Martins liv

/

Över 340 000 människor har berörts av Martin Dahlanders berättelse om sitt spicemissbruk, och reportaget i Dagbladet har delats av över 42 000 personer på sociala medier.
– Jag tycker det är kul, och det är bra om fler får upp ögonen för vilket problem det här egentligen är, säger Martin själv.

Annons

Den 12 september trädde Martin fram i Dagbladet och berättade om sitt åtta år långa spicemissbruk.

I mars i år mådde Martin så dåligt att han tänkte ta livet av sig. Räddningen blev Chili, hans hund.

– Han kom fram och lade sin tass i min hand. Det var som han frågade: "Vem ska ta hand om mej då?", berättar Martin.

Så i stället för att skjuta sig, tog Martin kontakt med KRIS i Sundsvall. Han fick veta att han var välkommen dit om han var drogfri. Samma dag spolade han ner 300 gram spice i toaletten och började avtändningen, som pågick i fem veckor.

Sedan dess är Martin helt drogfri och jobbar som sponsoransvarig på KRIS.

– Jag har fått oerhört bra stöd från KRIS. Jag har fått ett meningsfullt arbete, jag har fått flera kompisar som jag kan prata med och föreningens ordförande, William Lindholm, har varit en riktig klippa. Utan KRIS vet jag inte om jag skulle ha varit i livet i dag, understryker Martin.

TV: Här varnar polisen för den livsfarliga drogen

Reportaget i Dagbladet har fått enormt stor uppmärksamhet. Hitintills har mer än 340 000 personer läst och berörts av Martins berättelse.

– Samtidigt som det är kul, är det lite skrämmande. Det visar på hur lite folk egentligen vet om den här drogen. Jag hoppas att min historia leder till att fler får upp ögonen för vilken farlig drog spice i själva verket är, menar Martin.

Han har fått många reaktioner efter reportaget.

– De allra flesta är positiva. Majoriteten tycker att det är jättebra att jag trätt fram och berättat, och ser mig som ett föredöme.

Tidigare artikel: "Det är den värsta drogen jag provat"

Reportaget har också lett till att Martin fått förfrågningar om att föreläsa på skolor och andra ställen.

– På grund av mitt arbete på KRIS kan jag tyvärr inte tacka ja till alla förfrågningar, vilket är tråkigt. Det finns alldeles för lite kunskap om spice i samhället, menar Martin.

Vad gör du när du inte arbetar?

– Jag tränar väldigt mycket på Ironworks tillsammans med min bror Samuel, jag träffar min pappa, ser på film och umgås med Chili.

Hur ser du på framtiden?

– Den ser ljus ut. Så bra som jag mår nu, har jag inte mått på över 20 år. Jag har varit drogfri i drygt sju månader, och det har jag för avsikt att fortsätta med.

Mer läsning