Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hur sjutton tänker ni"

/
  • För första gången sedan maktskiftet var publiksuccén #sundsvalltycker i kväll tillbaka på Quality Hotel i Sundsvall.

Utspelen haglade när Sundsvalls största utmaningar diskuterades på nypremiären av #sundsvalltycker.

Annons

Debattkvällen tände till när oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) levererade ett utspel kring det kommunala bostadsbolaget Mitthem:

Släpp bostäder från allmännyttan – där privata företag som köper måste bygga lika många nya, argumenterade Jörgen Berglund.

Förslaget sågades jäms fotknölarna av kommunalrådet Peder Björk (S) som i sin tur talade om en byggboom i Sundsvall med ordval som fick Jörgen Berglund att se rött.

– Du kan inte mena allvar att du tar "credd" för den byggboom som sker nu, sa oppositionsrådet.

Miljöpartiets Maria Algotsson kallade Socialdemokraterna och Moderaterna för "ogröna" när det gäller satsningar på lågenergihus. Men i publiken satt Åke Mård som upplyste politikerna om bristen på byggarbetare med den gröna typen av kompetens.

– Jag har satt ut en annons tre gånger. Fick jag svar? Noll.

Det rådde stor enighet bland Sundsvallspolitikerna kring att jobben är viktigaste för att Sundsvall ska växa. Politikernas nya maktpositioner efter valet fick också stort utrymme.

– Det ska bli spännande att se hur den nya majoriteten ska enas. Det finns både ett parti som oroas över privatiseringshysteri och ett som säger att de är det mest småföretagarkramande, sa Stefan Falk (FP).

Sverigedemokraterna, som förlorat sin vågmästarställning, trodde på en utsträckt hand så småningom – trots att de övriga partierna konsekvent säger nej.

– I framtiden kommer det säkert finnas andra partier i fullmäktige som söker samarbete med oss, sa Martin Klausen.

Maria Algotsson fick frågan om Miljöpartiet, som har bytt sidor upprepade gånger, nu har "bränt alla skepp".

– Det tror jag inte. Man ska inte vara långsur i politik. Dagens fiender blir morgondagens partner, sa hon.

När publiken fick frågan om Centerpartiet gjorde rätt i att byta block var intrycket blandat. Själv invände Hans Forsberg skämtsamt mot att publiken inte speglade ett representativt urval. Han gick sedan från att inte hålla med om att partiet bytt sida till att släppa "hemligheten" till varför koalitionen sprack:

– Fyra år gick och landbygden har inte utvecklats. Det fanns ett visst ointresse. Vi tycker att vi har hittat bättre landsbygdskamrater.

Martin Klausen invände mot att inget skulle ha hänt på landsbygden – genom att peka på nedläggningen av Nedansjö skola. Även Stefan Falk försökte slå med skräckexemplet mot Centerpartiet:

– Vi var väldigt besvärliga och bråkiga. Centern yttrade att man satt stilla i båten.

Nästan halva publiken höll med om påståendet att Stenstan håller på att dö ut.

– Jag har en känsla av att man inte inser hur akut problemen är, sa besökaren Gunnar Nordström till politikerna.

Sättet vi handlar på i dag är helt annorlunda och vi måste fundera över hur handeln ser ut om fem-tio år, menade Peder Björk. Maria Algotsson fick hårt mothugg när hon argumenterade för att shoppare kan parkera utanför centrum – och cykla in.

– Hur sjutton tänker ni att man ska kunna cykla och bära kassar? frågade en person i publiken.

Mer läsning

Annons