Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hustrumördaren inte psyksjuk - åtalas i dag

/

I dag åtalas den 81-årige mannen för det brutala knivmordet på sin hustru sedan 52 år. Han har inte kunnat förklara varför han dödade henne – men läkarna slår fast att han inte är psykiskt sjuk.

Annons
Rent juridiskt råder inga tvivel om att 81-åringen verkligen dödade sin fru. Han har hela tiden erkänt att det var han som utdelade ett mycket stort antal knivhugg, morgonen den 16 augusti i parets nya lägenhet i Granloholm.
Det enda som är oklart är den gamle mannens motiv.
Det är fortfarande det stora frågetecknet. Det har inte klarnat under utredningen. Han säger att han inte såg någon annan utväg, och att han ville göra slut på hennes lidande. Men samtidigt säger han också att hon kämpade emot väldigt mycket, berättar kammaråklagare Lisa Eriksson.
Bristen på sammanhang mellan gärning och motiv ledde till att tingsrätten inför rättegången skickade 81-åringen på en stor rättspsykiatrisk undersökning.
Men förklaringen finns enligt läkarna inte heller i sinnesförvirring eller psykiska störningar. Enligt Överläkare Eva-Marie Laurén på rättsmedicinalverket i Huddinge var 81-åringen inte sjuk när han begick mordet, och han var inte sjuk vid undersökningstillfället.
Slutsatsen är viktig när tingsrätten ska besluta vilken påföljd 81-åringen ska ha. Läkarintyget innebär sannolikt att 81-åringen döms till fängelse. Men hänsyn kommer troligen att tas till hans mycket höga ålder och klena hälsa.
I dag offentliggörs detaljerna i utredningen, när Lisa Eriksson lämnar in sitt åtal till tingsrätten. Rättegången inleds troligen nästa vecka.

Mer läsning

Annons