Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen vill sänka hyran

Hyresgästföreningen begär att Mitthem och Timråbo sänker sina hyror. Föreningens krav är att hyrorna sänks med 30 kronor per kvadratmeter och år. Förhandlingarna har inletts genom att Hyresgästföreningen lämnat sin förhandlingsframställan.

Annons
I dagsläget är det dyrare att bo i hyreslägenhet än i villa eller bostadsrätt, säger Conny Säker, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Han tycker att hyrorna är för höga och menar att eftersom räntorna sjunkit betydligt under de senaste åren borde det få genomslag på hyran. Men det håller inte Mitthem med om.
Våra hyror är alltid relaterade till den totala kostnaden för att driva bolaget. Vi anser inte att det finns något underlag för att sänkta hyror, säger Erik Liljeström, informationsansvarig vid Mitthem.
Hyresgästföreningens föreslår att Mitthem och Timråbo sänker sina hyror med 30 kronor per kvadratmeter och år, för en trea på 77 kvadratmeter skulle det innebära en hyressänkning med ungefär 190 kronor i månaden. Ett av skälen till att bolagen borde sänka sina hyror är enligt hyresgästföreningen att Mitthem och Timråbo gått med stora ekonomiska vinster under de senaste åren.
Det Hyresgästerna får betala ett överpris för att bolagen ska kunna göra vinster. Det tycks vara många bolag som upptäckt ett sätt att tjäna pengar, säger Conny Säker.
Kommunen som ägare har rätt att ta ut utkastning av kapital och det är styrt enligt lag så det är inte en fråga som rör hyresförhandlingarna, säger Erik Liljeström.
Han menar vidare att det inte är något självändamål för Mitthem att höja hyrorna.
Både vi och hyresgästföreningen är intresserade av att hålla hyrorna nere, säger Erik Likjeström.

Mer läsning

Annons