Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I går träffades arbetsutskottet för Föreningen...

/
  • Museichefen Mona Bornecrantz kom i flygande fläng till gårdagens möte om Föreningen Svartviks Industriminnen.

Annons
I går träffades arbetsutskottet för Föreningen Svartviks Industriminne.
På dagordningen stod bland annat fortsatt satsning på industriområdet och dess finansiering. Föreningen är en fortsatt extern part i området och har bland annat varit projektägare till ett avslutat och ett pågående projekt med EU-finansierng. I utskottet deltog Margareta Johansson från Kultur och fritid, Sven Nordström, fd projektledare i Svartvik samt Björn Lyngfelt, informationschef på SCA.
Vi växlar nu över från ett EU-projekt till en vanlig verksamhet. Projektet har bestått av två delar där EU pengar har ingått. Dels till verkstaden och caféet, dels till kunskapsloftet, lekparken och marknadsföring, säger Margareta Johansson.
Formelt tar nu Sundsvalls kommun och landstinget över ruljansen över området och dess fastigheter.
Vi är glada över vad som redan gjorts på Svartviks industriområde, säger Margareta Johansson.
I slutet av 1994 föreslog Sundsvalls Museum att en stiftelse för industriområdet i Svartvik skulle bildas. Ändamålet var att förvalta mark, byggnader och anläggningar. Det gick i stöpet. Istället bildades 1998 den ideella föreningen Svartviks Industriminnen med Sundsvalls kommun, Landstinget Västernorrland, SCA och föreningslivet på området.
Det är viktigt att bevara det industriella kulturavet som finns bland annat i Svartvik. Museets uppdrag är att förvalta dessa sundsvallsminnen, säger museichefen Mona Bornecrantz.
Projektet slutför fyra delprojekt. En ny spännande lekplats som tillsammans med pedagogisk verksamhet ska ska locka barn och ungdomar samt deras familjer. Man har också återskapat den gamla köksträdgården i sin ursprungliga utformning.
Kunskapsloftet som snart är klart ska främja Svartviks långsiktiga fortlevnad och ska vara attraktivt för besökare..
Kunskapsloftet ska stärka samverkan och möten mellan lokala forskare och näringsidkare. Det ska bli en vidareutveckling av Svartviks marknadsförningsprofil, ett område vi måste bli starkare på, säger Sven Nordström.
I översiktsplanen från 1997 visade det sig att marken i området är förorenat av bland annat dioxin.
Medel har anvisats av staten, kommunen och SCA för sanering. Den påbörjades under 2004.
Hur konstigt den än låter så är det spännande när man hittar gamla föroreningar kring Svartvik. Det visar hur lite man visste om miljön förr i tiden, säger Margareta Johansson.
Sammanfattningsvis konstaterade arbetsutskottet att Svartvik är en plats där sågverksepokens historia ska återberätts.
Miljön med sin samlade historia med byggnader, aktivt föreningsliv och företagare ska fortsätta användas för att väcka ungas och äldres intresse för vårt industrihistoriska kulturarv och förutsättningar för dagens utveckling, sade Margareta Johansson.

Mer läsning

Annons