Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ibland är det väldigt enkelt"

/

Är folk gamla på Pensionärsgatan, är det bra väder på Solgatan och vem var egentligen Jakob Sjölén?
Sundsvalls gatunamn ruvar på många hemligheter.
– Själv har jag funderat på Tivolivägen, säger Christian Dahlberg, som bor på Slutgatan.

Annons

Just nu söker han efter ett hus att köpa utanför stan.

– Har man tre barn så behöver man lite plats, säger Christian Dahlberg.

Då är det kanske passande att han bor på Slutgatan. Gatan heter nämligen så eftersom den en gång i tiden markerade gränsen för stadsbebyggelsen mot landsbygden.

– Att köpa hus inne i stan går ju inte med tanke på priserna, säger Christian Dahlberg.

Ann-Marie Persson brukar passera Slutgatan när hon är på promenad från hemmet på Södra järnvägsgatan. Vad som tar slut just där har hon inte funderat på.

– Det är många gator som har konstiga namn i Sundsvall, säger hon.

Varför gatorna heter som de gör vet Jessica Johansson, kartingenjör på kommunens lantmäterikontor, mer om. Hon sitter i kommunens namnberedningsgrupp, som har till uppgift att just tänka ut och föreslå namn på alla nya gator i kommunen.

– Ibland är det väldigt enkelt och självklart vad en gata ska heta, men ibland får man tänka till. Det är ett jätteroligt jobb, särskilt för en sådan som jag som tycker om historia, säger hon

När politikerna i stadsbyggnadsnämnden i april tog beslut om vad gatorna i de nybyggda kvarteren på Norra kajen ska heta, så var det Jessica Johansson och hennes kollega som knådat fram förslaget.

– Vi vill att det ska bli så bra som möjligt. Här tittade vi på gamla kartor och tog reda på mer om platsens historia genom att bolla med Kulturmagasinet och arkivet på SCA, säger hon.

Reglerna är annars strikta för hur det ska gå till när gator får sina namn. I botten finns kulturmiljölagen och en särskild hänsynsparagraf om god ortsnamnssed, som säger att till exempel gamla, hävdvunna namn inte ska ändras utan starka skäl. Vid uppkallandet av gator efter personer, så kallade memorialnamn, är regeln att aldrig göra det efter levande personer. I Sundsvall gjordes ett undantag när Muhrs väg i Sörfors fick namn efter den då levande arkitekten Arne Muhr, enligt den förteckning som Sundsvallskännaren Nils Wide, som avled för en tid sedan, lämnat in till kommunen.

I Sundsvall pågår även en debatt om Olof Palmes torg, som fick sitt namn på 1990-talet, och som bland annat den före detta kulturredaktören på Sundsvalls Tidning, Curt Bladh, vill byta namn på. Han föreslår Lars Ahlins torg, efter den kände Sundsvallsförfattaren.

Men utsikterna för att det ska bli så verkar vara små, även om det skulle gå.

– God ortsnamns sed betyder att man ogärna byter namn hur som helst. Det går, men är inte aktuellt just nu i alla fall, säger Jessica Johansson.

Mer läsning

Annons