Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga bevis för mordplaner

/
  • ST i september 2004. Överåklagaren har nu slagit fast man inte kan bevisa att det funnits någon mordkomplott mot företagarens fru.

Kvinnan håller fast vid att hennes make lejde en torped för att mörda henne. Men brottsutredningen är nu helt nedlagd, sedan även överåklagaren kommit fram till att hennes dramatiska historia inte kan bevisas.

Annons
Den utpekade maken var företagare i Ångermanland, men bor numera i Sundsvall. Anklagelserna mot honom har nu granskats av två åklagare, och båda har kommit fram till att kvinnans berättelse inte kan ledas i bevis.
Det var i fjol sommar som en man kontaktade polisen och först berättade om mordkomplotten mot kvinnan. Han hävdade att han blivit erbjuden 150 000 kronor av maken för att slå ihjäl kvinnan med en kofot. Mordet skulle se ut som ett inbrott som gick snett.
Torpeden hade blivit presenterad för sitt tilltänkta offer en kväll på kasinot under gatufestveckan i fjol.
Jag vet vem du är, jag är skickad av din make för att döda dig, ska han ha sagt när han en tid senare kom hem till kvinnan.
Torpedens och hustruns vittnesuppgifter ledde till att maken och en 35-årig bekant blev anhållna för stämpling till mord. Men de frigavs kort därpå, och kammaråklagare Irja Claesson lade ner utredningen i brist på bevis. Kvinnan överklagade beslutet och menade att männen gjort sig skyldiga till förberedelse till mord.
Maken och 35-åringen har konsekvent förnekat att det funnits någon komplott, och överåklagare Peter Herting tycker inte heller att bevisen räcker för ett åtal. En bidragande orsak kan vara att torpedens berättelse inte bedömts trovärdig på alla punkter, erfar ST.

Mer läsning

Annons