Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemar, 77, hade cancer – miss gjorde att svaret på röntgen dröjde fem år: "Känns förjävligt"

2011 visade en röntgenundersökning att nu 77-årige Ingemar Persson i Njurunda hade en förträngning i tjocktarmen. Men röntgensvaret missades i fem år och nu kan sjukvården konstatera att Ingemar Persson har cancer i både tarmen och urinblåsan.

Annons

Den treårige franska bulldogen Siri tar emot när vi hälsar på Ingemar Persson och hans fru ute i Kvissleby. Men Ingemar berättar att det verkar som om Siri känner på sig att han är sjuk.

Redan 2011 gjorde trötthet och magknip att yrkeschauffören Ingemar Persson besökte Njurunda vårdcentral. Han undersöktes, skickades iväg på röntgenundersökning, men därefter följde en fem år lång tystnad. Ingemar tolkade tystnaden som att allt var bra. Han har delvis fortsatt att köra taxi, även om samma bekymmer har återkommit då och då.

Nu i maj, fem år senare, besökte han återigen Njurunda vårdcentral och då upptäckte läkaren att det fanns ett svar på den röntgenundersökning som genomfördes 2011, men som primärvården missat att ta del av. Röntgensvaret visade på en strikturerande process, det vill säga en förträngning i tjocktarmen. En ny röntgenundersökning visar att det här utvecklats till en cancertumör, som enligt Ingemar Persson spritt sig till både tunntarmen och urinblåsan.

Sjukvården missade Ingemar Perssons röntenundersökning som visade på en förträngning i tjocktarmen. Nu fem år efteråt visar det sig att han har cance i både tarmen och urinblåsan.

– Det känns förjävligt. Och man tycker det är konstigt på något vis, säger Ingemar Persson.

Handlar det om att sjukvården är för pressad på grund av personalbrist?

– Ja, men det är märkligt att man efter undersökningen 2011 inte fortsatte att kolla hur det gick med röntgenundersökningen, säger Ingemar Persson.

Läs också: Västernorrland i botten för väntetider i cancervården

Nu väntar cellgiftsbehandling och förmodligen operation, även om Ingemar berättar att det är lite komplicerat där man försöker få tumören att minska i storlek.

Läs också: Så placerar sig din vårdcentral i den nationella patientenkäten

Njurunda vårdcentral har gjort en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg över fallet. Vårdcentralens verksamhetschef Lis-Britt Engberg säger att missen antingen beror på ett datasystem som inte fungerar säkert, eller på grund av att man missat provsvaret.

Sedan 2011 har Ingemar Persson delvis fortsatt att köra taxi, men med samma problem med trötthet och magknip.

– Det är väldigt olyckligt när sånt här händer. Det är också olyckligt att vi har ett datasystem där röntgensvar inte direkt går in i patientens journalsystem, säger Lis-Britt Engberg.

Läs också: Chockbeskedet: Fick ingen kallelse – hade cancer

Men det kan även vara så att vårdpersonalen helt enkelt gjort fel.

– Det kan även finnas en mänsklig faktor som är inblandad, säger Lis-Britt Engberg.

Finns det någon koppling till att vårdpersonalen jobbar under för hård press?

– Nej, det tycker jag inte. Det är datasystemen som måste göras så säkra att man kan lita på dem, säger Lis-Britt Engberg.

Mer läsning