Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen orm men giftiga räkningar

För två månader sedan smet Andreas orm under en flytt. Ormen - en giftig kobra - vållade stor uppståndelse. Till och med CNN rapporterade om den förrymda ormen. Den upphittades och det visade sig att den inte utgjort fara för någon. För Andreas är historien inte slut i och med det. Han har flyttat färdigt och gjort sig av med ormarna, men har istället skulder på över 50.000 efter incidenten.

Annons
Det är väldigt tråkigt, säger han när vi träffar honom i det nya hemmet.
Jag har svårt att förstå reglerna här, både från försäkringsbolagets håll och från Mitthem. Jag har försökt få ut pengar på försäkringen för de kostnader jag tvingas stå för, gällande övertidsersättningar åt Mitthems personal, nytt golv eftersom det bröts upp för att hitta ormen, och så ersättning till oroliga grannar som evakuerades.
Men några pengar får Andreas inte. I beslutet från Länsförsäkringar står att ormen inte vållat någon skada på sak eller person, därmed gäller inte den hemförsäkring med högriskskydd som Andreas tecknat.
Om ormen lyckats rymma ordentligt och kanske bita eller skada någon skulle försäkringen gällt, säger Andreas. Nu gjorde jag vad som var riktigt, nämligen det att jag kontaktade polisen och sedan även bostadsföretaget. Jag slog larm, och det får jag sota för idag.
Han har dessutom fått gliringar från grannar och känner sig stundvis hotad. Många har klagat och menar att det är han som har giftiga ormar, och de säger att deras barn inte kan sova om nätterna av rädsla för ormarna.
Sedan ormrymningen har Mitthem infört nya regler för sina hyresgäster. Det är numera förbjudet att ha ormar eller andra farliga djur i lägenheterna. Något som Andreas ifrågasätter.
Vad är farliga djur? Vad jag vet har ingen tredje person skadats av giftormar i Sverige. Däremot är det ganska vanligt att hundar biter skadar människor. Dessutom kan vem som helst skaffa hund.
För att få ha en giftorm i Sundsvalls Kommun krävs tillstånd av miljökontoret. Villkoren är att man har ett rymningssäkert rum och ett låst terrarium. Dessutom ska det skyltas så att alla i närheten får veta att det finns en giftorm i terrariet.
Risken för en olycka är minimal om reglerna följs, och ormägare är oftast seriösa.
För Andreas personligen hade det lönat sig att strunta i ormen. Låta den dö eller rymma på riktigt. Då hade han sluppit de stora kostnader han nu dragit på sig på grund av att han slog larm.
Jag vågar inte ha orm mer, säger han. Kanske i framtiden men det är svårt att säga. Det här har fått alldeles för stora proportioner, det har faktiskt varit helt hysteriskt.

Mer läsning

Annons