Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen varning för bullerbråket

Sjukhusdirektör vill ha regler - Läkaren: Jag skräms inte till tystnad
Efter en halv dags sammanträde kom beskedet. Överläkare Katri Andersson får ingen varning för att hon kallat sjukhusdirektören för lögnare.
— För det får aldrig finnas en tvekan om att jag är för yttrandefriheten, misstanken får inte finnas, säger sjukhusdirektör Rolf Forsström.

Annons
När ombyggnationerna startade talade sjukhusdirektören om att det fanns en beredskapsplan för hur enskilda skulle flyttas om det blev störande. Det fick Katri Andersson att bli både ledsen och arg, för patienter hade tillbringat sina sista timmar i oljudet, någon beredskapsplan fanns inte. Hon förklarade frankt att sjukhusdirektören var en lögnare.
Det ledde till en muntlig varning och hon kallades till sjukhusledningen för att stå till svars för vad hon sagt.
Jag har fått utstå mycket. Men jag skulle inte tveka att uttala mig i angelägna frågor en annan gång. På något sätt känns det här som en seger för de rädda. Trots maktdemonstrationen som kan skrämma ihjäl folk så visar det sig att man får inte göra så här, säger Katri Andersson.
Den enda ursäkt hon fått är ett beklagande över hur den muntliga varningen framfördes.
Viktigt i det här är principen om yttrandefriheten, jag har rätt att uttala mig till pressen. Och jag skräms inte till tystnad.
Katri Andersson har också fått starkt stöd från facket, vänner, på kliniken och från andra på sjukhuset.
Vi tar tillbaka den aviserade varningen. Jag är den del av problemet eftersom jag sitter i en maktposition, för det får aldrig finnas en tvekan om att jag är för yttrandefriheten eftersom det är viktigt att ha medarbetare som kan säga sin mening, säger Rolf Forsström.
Men jag tycker fortfarande inte om att bli kallad lögnare. Jag kommer att begära hos min chef en principdiskussion om vad en chef inom landstinget får stå ut med att bli kallad.
Han har i veckan skickat ut ett brev till sina medarbetare och förklarat händelseförloppet. Och under mötet i går reddes det mesta ut. Även om Rolf Forsström fortfarande har svårt att acceptera att han kallats lögnare kan han lämna en förklaring nu till de olika inställningarna.
Jag levde i den uppfattningen att vi hade en beredskapsplan för enskilda genom mina kontakter med cheferna.
Men han vill inte gå så långt som att erkänna att han hade fel beträffande beredskapen.
Jag hade uppfattat saker och ting på ett sätt.

Mer läsning

Annons