Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vet var bussen har sin gång

/
  • Lilla Ellen fick åka taxi hem till Västansjö på fredagen när det visat sig att ingen buss passade in för sexåringarna som slutade tjugo i elva.

För många elever som bor utanför Söråkers tätort har den första skolveckan bjudit för förvirring och förseningar när det gällt skolskjutsarna. På fredagen visades det sig att sexåringarna inte hade någon buss att åka hem med, så extra taxibilar fick blixtinkallas.

Annons
Snart sagt varje lärare ställs inför akuta problem när någon eller några elever inte kan ta sig hem inom rimlig tid, eller ta sig till skolan.
Även större barn har fått lära sig improvisationens svåra konst. Erik i byn Öde i Tynderö berättar att han och hans syster stod vid vägkanten där bussen skulle komma klockan fem i halv åtta. Utan någon busskur för det regn som föll.
När ingen buss kommit på en halvtimme ringde storasyster desperat till sin mamma, som befann sig på jobbet.
Hon lyckades fixa så jag fick åka med en mamma till en annan tjej som inte heller kunde vänta så länge, berättar Erik.
Då hade denna mamma redan tagit med sig en klasskompis till Erik utifrån Tynderösundet, där det inte heller finns någon busskur att invänta bussen i.
På torsdagen hade de en annan upplevelse av lite ovanligare slag. Med bussen hem fick de åka norra vägen, mellan Skäggsta och Rosböle. Den svängde sedan ner över Stångrid för att fortsätta ut mot Åstön.
Då hoppade ett 20-tal barn av vid Bygdegården och gick tillbaka längs vägen för att komma hem i tid.
För någon blev det ett par kilometers promenad längs den smala och stundtals livligt trafikerade vägen. Ett par barn bodde exempelvis i Skilsåker. Ingen hade någon lust att sitta en halvtimme extra på bussen medan den åkte ut till Tynderösundet och vände.
Det var ingen enda som klev av eller på bussen på vägen mellan Skäggsta och Rosböle, säger Erik som har svårt att förstå varför man då skulle köra den vägen.
Enligt kommunledningen med Ewa Lindstrand i spetsen har man ställt hårda krav på Länstrafiken och Busslink att lösa de problem med bussförbindelserna som uppkommit. Målsättningen är att det ska fungera bättre kommande vecka.

Mer läsning

Annons