Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget extra räcke på bron

/
  • Enligt Magnus Lundberg finns det i nuläget inga planer på att sätta ett räcke på Sundsvallsbron.
  • Magnus Lundberg är projektledare för Sundsvallsbron.

Det blir inget extra högt säkerhetsräcke på Sundsvallsbron.
Det konstaterar Trafikverket efter att ha utrett frågan.
– När bron har den här relativt låga höjden, brukar man välja att inte ha något räcke, säger Magnus Lundberg, projektledare för brobygget.

Annons

Sundsvallsbron, som invigdes den 18 december, är livligt trafikerad av såväl bilister som cyklister och gångtrafikanter. Trots det stora antalet människor som passerar dagligen finns inget säkerhetsräcke för att förebygga bland annat självmordsförsök från bron. Det finns i nuläget heller ingen plan att montera ett.

TV: Kungen var ivrig att trycka på knappen

På andra broar som till exempel Alnöbron, har flera åtgärder vidtagits, som montering av säkerhetsräcken och nödtelefoner. Enligt Magnus Lundberg, projektledare för brobygget, spelar höjden en stor roll.

– Sundsvallsbron är tio meter lägre än till exempel Alnöbron och skaderisken minskar då en hel del, säger han.

Se också: Sundsvall slog nytt världsrekord

Trafikverket har genomfört en utredning och kom efter det fram till att inte sätta något extra säkerhetsräcke på Sundsvallsbron.

– Utredningen, och även tidigare erfarenheter, visar att olyckorna är färre och att det därför inte brukar vara så nödvändigt med sådana räcken på lägre broar, säger Magnus Lundberg.

Trafikverket har ändå förberett bron och ett räcke finns färdigt att montera. Men att montera räcket i förebyggande syfte är inget som är aktuellt.

– Vi hoppas så klart att det inte kommer att behövas något, men om det skulle visa sig vara så olyckligt att det behövs kommer vi självklart att sätta dit ett, säger Magnus Lundberg.

Vad exakt som krävs för att säkerhetsräcket ska monteras vill inte Magnus Lundberg svara på.

– Vi har pratat runt det där och har en plan för hur vi ska gå till väga, men hur den ser ut vill jag inte berätta, säger han.

Mer läsning

Annons