Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar Kamprad donerar miljoner till Sundsvallsforskare: "Trodde inte det var sant"

I går fick Elisabeth Stúr ett kuvert med fyra miljoner kronor från Ingvar Kamprad. Räkna med att hon blev chockad. "Jag kunde inte ens prata", säger universitetslektorn, som nu ger sig ut på forskningsfältet.

Annons

Det är förstås en förenkling att pengarna låg rakt upp och ned i kuvertet. Men det är kanske inte långt därifrån.

Hon hade fått ett brev och visste att det var ett positivt eller negativt besked i det. Elisabeth Stúr hade tillsammans med Lottie Jangdahl och Lars Nord från Mittuniversitetet, och Asta Cepaite-Nilsson från Lunds universitet, sökt forskningsanslag hos Kampradfamiljens stiftelse.

– Man är så van vid att få nej, så jag ville inte öppna kuvertet. Men jag tänkte att jag skulle göra det innan jag gick hem, säger Elisabeth Stúr, som är lektor vid avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap.

Det gjorde hon – och hon kunde inte tro vad som stod i det.

Ingvar Kamprad ger tummen upp till Elisabeth Stúrs forskning.

– Plötsligt förstod jag inte svenska längre. Vad betydde ordet "beviljas?". Jag sprang ner till en kollega som fick läsa det högt tre gånger innan jag trodde det, säger hon.

De får nu fyra miljoner kronor för ett forskningsprojekt om medierapportering på landsbygden.

– Grundfrågan är vad som händer när lokalredaktionerna avvecklas och försvinner. Vem informerar då? Nu kommer ju lokala bloggar och sajter upp som svampar.

Elisabeth Stúr är projektledare för det hela. Projektet är uppdelat i tre delar och kommer att spänna över lika många år.

– Först ska vi göra ett översiktligt grepp över Sverige. Därefter ska vi försöka följa ett tiotal entreprenörer på landsbygden. Den sista delen är aktionsforskning, där vi helt enkelt ska testa att starta egna lokala enmansredaktioner.

Läs också: Populär konferens läggs ner – efter 20 år: "Öppnar för nya möjligheter"

Läs också: Produktidéer för en hållbar värld

Mer läsning