Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration i verkligheten – vi vill skapa hopp ute på boendena

Han var arbetslös och fick jobb på grund av misären i världen. Som kock på ett asylboende såg han människorna med nya ögon. Han ville göra mer och har nu öppnat en restaurang med ett integrationsprojekt i Birsta.

Annons

Se TV-klippet här

Han såg asylsökande brytas ner och tappa allt hopp på några månader. När de kom till boendet var de fulla av tillförsikt men maktlösheten att inte kunna påverka sin egen situation tärde. Men det fanns ändå ljusglimtar för kocken Claes Hamrin. Barn som gick till skolan mätt av hans frukost och kom tillbaka med ett leende på läpparna.

– På morgonen kunde de inte ett ord svenska. På eftermiddagen kom de tillbaka med några nya ord.

Efter nio månader tog han steget att öppna en egen restaurang, Hotellet utan sängar i Birsta. Konceptet är hotellfrukost, luncher, catering och konferenser. Restaurangen ligger vid rondellen Gesällvägen - Timmervägen. Förhoppningen är även att leverera mat till flyktingboenden utan kök.

Tillsammans med etableringskoordinatorn på Timrå kommun Björn Eriksson har de nu dragit igång ett integrationsprojekt. Ali Sadaqat från Afghanistan har en hög utbildning inom ekonomi och Sitora Tagoeva från Tadzjikistan är utbildad kock. Tanken är att de, förutom att jobba i restaurangen, ska bjuda in och träffa asylsökande.

–Vi vill skapa hopp ute på boendena. Att det finns en chans, säger Björn Eriksson

I konferenslokalen är det tänkt att Ali och Sitora ska dela med sig av sina erfarenheter och sin resa om hur de integrerades i samhället. Ali har bott nio månader i Sverige och Sitora sju år.

Sitora Tagoeva har en månad kvar på sin kockutbildning. I sitt hemland Tadzjikistan utbildade hon sig till lärare eftersom kvinnor inte fick anställning som kock. Hon kom till Sverige för sju år sedan.

– Jag kände mig som en handikappad innan jag fick arbete och kunde språket. Det var en hopplös situation.

Ali Sadaqat flydde från Afghanistan och har varit i Sverige i nio månader. Han väntar fortfarande att få komma på intervju hos Migrationsverket så de kan ta ställning till om han får uppehållstillstånd eller inte.

– Mitt råd är att integrera så snabbt som möjligt. Gå ut i samhället och lär dig språket. Det är nyckeln. Jag känner mig glad och stolt som fått jobb på Hotellet utan sängar.

Krögaren Claes Hamrin, Sitora Tagoeva, Ali Sadaqat och Björn Eriksson etableringskoordinator på Timrå kommun på nyöppnade restaurangen Hotellet utan sängar .

Mer läsning