Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inviger meditativ utställning för tolerans

/

Tina Johansson på Sundsvalls museum, i dag inviger "Al-Andalus", en utställning om det muslimska Spanien, på Kulturmagasinet.

Annons

Kan du berätta om utställningen?

– Jag och Leila Porovic reste iväg i tre veckor i våras för att besöka Andalusien i södra Spanien, en region som från 700-talet till 1492 hade arabiskt styre. I det här området levde muslimer, judar och kristna tillsammans med otrolig tolerans. Under den här tiden utvecklades regionen otroligt mycket. Muslimerna var i styret, men lät kristna och judar ha höga befattningar och man uppskattade varandra. Vetenskapen exploderade och kulturen blomstrade.

Hur kom ni på idén till utställningen?

– Vi vill motverka främlingsfientligheten i Europa och visa på möjligheter till en tolerans. Vi tar lärdom av den arabiska perioden Al-Andalus. Allt som hände då har fortfarande betydelse för Europa i dag. Man utvecklade kirurgi, vetenskap, språk och konst. Många kanske inte känner till det, men vår historia och utveckling härstammar mycket från den arabiska vetenskapliga upptäckterna.

Hur ser utställningen ut?

– Det är en väldigt vacker utställning, vi har fyllt den med fotografier, ljus, musik och poesi. Det finns mycket gröna växter och otroligt stora bilder som gör att det känns som att man är på plats. Det blir en plats där man kan meditera eller ta till sig av historierna.

Mer läsning

Annons