Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irritation över skräpet kring Sidsjön: "Är allt från fiskelinor till underkläder"

Glasflaskor, plastförpackningar, kläder och blöjor. Det är några av de saker som möter de som kommer först till Sidsjön om morgonen. Pessi Liukkonen och Simon Meurling arbetar med Naturskolan Kom ut och är välbekanta med problemet.

Annons

– Det kan vara väldigt skräpigt om morgonen. Allt från fiskelinor och glasflaskor till underkläder och till och med bindor och blöjor, berättar Simon Meurling.

Tidigare år har Håll Sverige rent annordnat städaktioner runt sjön tillsammans med Kom ut och skolklasser. Att nå ut till unga tror Pessi Liukkonen är en del av lösningen.

– Jag tror att det krävs en förändring i människors attityd. Istället för att anta att någon annan ska ta rätt på skräpet måste alla börja ta ansvar för sitt, säger han.

Båda menar att det skräpas ner trots att det finns soptunnor på plats och menar att information kan ha en stor inverkan.

Pessi Liukkonen och Simon Meurling arbetar på Naturskolan Kom ut och bedriver stor del av sin verksamhet runt Sidsjön.

– Om människor förstår att fåglar fastnar i fiskelinor och fiskar äter plastkulorna som finns i blöjor så kanske de börjar ta mer ansvar. Allemansrätten som gäller här innebär ju också var mans ansvar, säger Pessi Liukkonen.

De berättar att de hittar saker som både djur och människor kan skadas av.

– Vad händer när en fyraåring springer rakt ut och skär sig på en glasbit som finns i dyn? Vi vet att det ligger sånt på botten och vi plockar upp det bäst vi kan, men alla måste hjälpa till. Annars blir det ett lotteri, säger Simon Meurling.

Läs också: Eldade upp förråd vid Sidsjön – nu tvingas besökare ta med egen ved: "Är fly förbannade"

Sidsjön är ett välbesökt område i Sundsvall med över 800 besökare varje dygn under högsäsong och erbjuder aktiviteter och friluftsliv året om.

– Om Sidsjön ska fortsätta vara den oas det i dag är för många Sundsvallsbor så måste någonting hända, säger han.

Mer läsning