Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isak miste ett öga när schäfern angrep

/
  • Enögda Isak har återhämtat sig efter anfallet från schäfern. Här med matte och husse, Britt och Sven-Eric Petersson, inflyttade till Harmånger från Sundsvall.

Annons
HARMÅNGER (ST)
- Vi efterlyser mer hänsyn och vaksamhet bland ägare till stora hundar. Vi småhundsägare är ofta väldigt rädda att våra hundar ska bli angripna.
- Det kan man ju också läsa i insändarspalterna emellanåt.
Det säger Britt och Sven-Eric Petersson, inflyttade till Harmånger efter 30 år i Sundsvall.
Den 15 april i fjol anföll en lös schäfer deras kopplade ettåriga shih tzu Ziams Will Power, tilltalsnamn Isak.
Det slutade med att Isak fick ögat bortopererat fyra månader senare. Under tiden har han haft svåra smärtor och makarna, framför allt Britt, har varit mycket ledsen och legat sömnlös.
När överfallet skedde, befann sig Britt och Sven-Eric i USA på semester. En god vän skötte Isak. Vid en promenad stannade en bil. Dörren öppnades och en schäfer hoppade ur, sprang fram till Isak och högg honom över ryggen.
- Sedan tog den tag i Isaks huvud och ruskade honom som en trasa. Både vår vän och schäferägaren trodde att Isak var död, men han kvicknade till efter ett tag.
Det här var en fredagskväll så det var svårt att få kontakt med djursjukhus. Telefonråd av veterinär var att badda Isaks hoptryckta öga med saltlösning.
På måndagen kom Isak till djurkliniken i Hudiksvall. Där fick han medicin. Han blev dock allt sämre och hade ont; ibland skrek han rakt ut.
Den 10 augusti opererades ögat bort.
- Det var fruktansvärt. Våra känslor för Isak kan jämföras med vad vi känner för våra barn, säger Britt. Nu när vi är pensionerade är han som ett barn för oss.
Det tog två månader innan Isak var som vanligt igen, och nu håller Britt och Sven-Eric tummarna för att han ska må bra även i fortsättningen.
- En hund kan fungera mycket bra med ett öga, säger i en kommentar Doris Eriksson i Arbrå, uppfödare av staffordshire bullterrier och skye terrier och med över 40 års erfarenhet av hundar.
- Jag vet en enögd dvärgcollie som är 14 år. I USA är det ganska vanligt att ögonoperera hundar som hamnat i slagsmål, så jag tror nog att det ska gå bra med Isak.
Britt och Sven-Eric får bra kondition av promenaderna med Isak.
- Jag har räknat ut att det blir två, tre mil i veckan som vi går. Det gör cirka 130 mil på ett år.

Mer läsning

Annons