Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag och mina illustrationer

/

Varje vecka låter ST helg en person berätta om ett intresse, en speciell händelse eller en kär sak. Ida Strandlund från Sundsvall målar illustrationer med akvarell och bläck. Hon inspireras av vatten och bostadsorten Byron Bay i Australien.

Annons

"Jag är utbildad scenograf och har tidigare jobbat med tv, teater och film. Nu vill jag mest måla hela tiden. Jag har alltid målat, men det var först när jag flyttade till Australien för fyra år sedan som jag började göra det mer på allvar.

Jag målar mest med akvarell och bläck. Originalen är i A4–A3-storlek och alla detaljer tar väldigt lång tid att göra. Helst sitter jag på golvet och jobbar, med allt material utbrett runtomkring mig.

Mina bilder har nästan alltid samma tema, men det var inget jag ens tänkte på förrän jag gick en ettårig grundläggande konstutbildning på Nyckelviksskolan på Lidingö. Det var en kurskompis som uppmuntrade mig att fortsätta måla undervattensbilder och då insåg jag att det var just det jag gjorde. Även bilder på djur och blommor hade klara kopplingar till vatten.

Varför det har blivit så vet jag inte, men jag har alltid haft en dragning till vatten. Jag fascineras av livet under ytan och älskar att surfa.

Något annat som inspirerar mig är resor. Jag har alltid känt att jag vill se mer av andra länder och det har jag gjort. För några år sedan tänkte jag att jag skulle få Australien "överstökat". Jag blev rekommenderad att åka till Byron Bay, som är en slags hippiestad med en blandning av surfare, hälsomedvetet folk, designers, backpackers, välbärgade sommargäster och turister. Jag åkte dit och det slutade med att jag inte såg något skäl att åka därifrån, så jag stannade. Då hade jag varit på resande fot i mer eller mindre sju år och var väl lite trött på livet i en kappsäck.

Efter några olika designjobb fick jag jobb som butikschef på Island Luxe. Butiken började sälja mina illustrationer och även smycken som jag tillverkar. Drömmen skulle vara att bo här i Sundsvall, där jag har mina föräldrar och min bror, under sommaren och i Australien resten av året.

Konstigt nog blir man väldigt patriotisk så fort man kommer utanför Sveriges gränser och framöver vill jag måla mer med anknytning mina rötter. Ett kommande projekt är bilder på djur som räv, varg och uggla. Jag är också väldigt fascinerad av fjällvärlden och skulle vilja måla berg och andra storslagna landskap.

Hittills har jag bara sålt mina illustrationer i Australien, men jag håller på med en specialbeställd kollektion for Rummet just nu och har även haft kontakt med andra butiker i Sundsvall.

Drömmen är att så småningom kunna ge ut barnböcker, och själv skriva text till mina illustrationer. Många av motiven i mina bilder kommer från historier som redan finns i mitt huvud."

Mer läsning

Annons