Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Johansson avgår som vd för SCA

Efter en tids uppmärksammad granskning blev pressen för hård. SCA:s vd och koncernchef Jan Johansson meddelade på tisdagen att han avgår. Han efterträds av Magnus Groth.

Annons

Det är efter en lång rad avslöjanden kring hur SCA:s affärsflyg har utnyttjats vidlyftigt som Jan Johansson kastade in handduken. Det handlar bland annat om resor som Johansson har gjort tillsammans med sin hustru och lyxjaktresor, där andra svenska näringslivstoppar också rest med det privata flygplanet.

På ett styrelsemöte på tisdagen meddelade han styrelsen att han lämnar sitt jobb.

"De senaste månaderna har jag fått ägna stor del av min tid åt de granskningar av SCA som pågår. nu har också en förundersökning inletts, vilket innebär att mitt fokus att sköta själva verksamheten framöver ytterligare reduceras", säger Jan Johansson i ett pressmeddelande.

"De har lyft från marken"

I ett gemensamt uttalande beklagar SCA-styrelsen att Jan Johansson avgår, men säger sig har "förståelse och respekt" för att han inte kan utöva ett effektivt ledarskap. "under rådande omständigheter".

Aktiespararnas vd Carl Rosén kallar avgången ett "trist slut på en tragisk historia".

– Men lärdomen är väl att alla i ett börsnoterat företag måste alla sköta sig. I SCA:s fall måste trappan städas uppifrån. Vi hoppas fortfarande att det här bara är en skråma i lacken och ingen djuprost, säger han.

– Det ingen som kan ta i från Jan Johansson eller Sverker Martin-Löf att de har varit duktiga industriledare. Men någonstans har de lyft från marken, inte bara i flygplan. Det är så tråkigt att se att det här upprepas gång efter gång, det har ju hänt tidigare i svenskt näringsliv.

Groth ny vd

Styrelsen utsåg vid samma möte Magnus Groth som ny vd och koncernchef. Han började på SCA 2011 och är i dag chef för bolagets affärsenhet Consumer Good Europe. Han tillträder sin nya tjänst den 1 mars.

Jan Johansson lämnar sin tjänst med två årslöner – men utan bonus, uppger bolaget. Han ska också stå till styrelsens och sin efterträdares förfogande. SCA:s vice vd, Mats Berencreutz, kommer också att lämna bolaget. Han går i pension den 1 mars.

Tidigare har SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf lämnat sitt uppdrag efter granskningar som startades av Svenska Dagbladet.

Den hårt granskade SCA-vd:n Jan Johansson avgår. Arkivbild.

a000

HENRIK MONTGOMERY / TT

Mer läsning

Annons