Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jeanette fick foglossning av hormonspiral

/
  • Sjukgymnastik enligt ett särskilt utformat program som startar mycket försiktigt och efter ett antal månader blir mer belastande är vägen tillbaka för Jeanette Norgren. I över ett år har hon varit kraftigt påverkad av bäckensmärtorna som kan ha orsakats av en hormonspiral.
  • Lång väg tillbaka. Jeanette Norgren har kämpat i ett år för att komma tillbaka. Hon ska börja studera och siktar på att komma tillbaka till ett normalt liv utan smärta i bäckenet.
  • Jeanette Norgren.
  • Jeanette Norgren.

Jeanette Norgrens liv kraschade för ett år sedan.

Smärtan i bäckenet var så kraftig att hon inte kunde stå, gå eller sitta.

I dag kämpar hon för att komma tillbaka och är övertygad om att hennes bäckenskada orsakats av en hormonspiral.

Annons

– Jag kunde inte göra någonting mer än att se på tv eller ligga i sängen. Min make fick hjälpa mig med allting. Man tappade livsgnistan, säger Jeanette Norgren.

För lite drygt ett år sedan gick hennes liv sönder. Jeanette Norgren arbetade på Posten och hade en fulltecknad fritid, som småbarnsförälder och med egen häst. När sommaren gick över till höst mörknade det även för henne. Bäckensmärtan blev övermäktig. Hon tvingades till sjukskrivning.

– Jag hade tryck över ryggen och tryck över magen och ingen visste vad det var för något. Jag var övertygad om att jag hade en dödlig sjukdom. Cancer, säger hon.

Läkarnas diagnos var ryggskott. En teori som motsades av att rörligheten fortfarande fanns kvar i ryggen.

– Jag var i kontakt med ganska många läkare, både akut och på vårdcentralen. De tog en massa prover, men kom fram till att det inte var något fel på mig, vilket nästan gjorde det värre. Till slut var det min sjukgymnast som hjälpte mig att få kontakt med Per (Kristiansson reds. anm.). Då hade det gått sex månader.

Per Kristianssons undersökning visade att Jeanette Norgren hade samma typ av symptom som kvinnor med foglossning, som är en hormonell påverkan på bäckenet i samband med graviditet.

Själv säger hon att hon även reagerade positivt på den kortisonbehandling hon fick.

Först med spruta på olika punkter i bäckenet. Sedan som piller.

Jeanette Norgren följer även ett strikt utformat träningsprogram, som sjukgymnasten Thomas Torstensson ligger bakom. Och det har börjat ljusna för henne, även om det kan komma att ta år innan hon sitter på en häst igen. Om hon någonsin kommer att göra det.

I somras valde hon att gå in i det omställningsprogram som finns inom Posten. I ett år har hon lön. Under tiden ska hon få hjälp att söka ett nytt arbete eller lämpliga studier. Hon känner sig osäker inför framtiden.

– Jag har tappat allt som jag höll på med. Mitt jobb och den hobby jag har hållit på med i ett helt liv. Det har varit fruktansvärt deprimerande att inte kunna röra sig som förr. Det har påverkat mig och min familj väldigt negativt. Jag har ändå kämpat mig igenom det här, inte minst för min familjs skull.

Hur känns det i bäckenet?

– När jag kliver upp på morgonen så kan jag börja med att ha en tyngdkänsla i bäckenbotten. Efter ett tag går det över i smärta. Det kan vara en brännsmärta, en stickande smärta, det kan hetta och trycka över ljumskar och över sittben. Från början var det mer över ryggen, men nu är det bäckenbotten. På kvällen är det som sämst. Då vill man mer ligga och avlasta bäckenet så mycket som möjligt. Det är också problem att sitta länge, så jag måste hela tiden ha kuddar att sitta på. Annars domnar benen till slut.

Mer läsning

Annons