Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbade och tog ut föräldrapenning

Åtal har väckts mot en 36-årig kvinna från Sundsvall.
Hon är misstänkt för bedrägeri, då hon tog ut föräldrapenning för dagar som hon arbetade.

Annons
Kvinnan är anställd på ett statligt verk i Sundsvall.
Vid tre tillfällen ansökte hon om tillfällig föräldrapenning. Ansökningarna beviljades av försäkringskassan och sammanlagt 1108 kronor tickade in som ersättning.
Men enligt stämningsansökan skulle kvinnan ha gått och jobbat under de här tre dagarna - och därmed har hon för egen vinning vilselett en tjänsteman på försäkringskassan och hon är nu misstänkt för bedrägeri. Och detta skulle ha skett i början av år 2003.
Kvinnan förnekar brottet, men erkänner de faktiska omständigheterna och känner igen sin gen namnteckning på ansökningshandlingarna.
I förhöret säger kvinnan att hon inte kommer ihåg vad hon gjorde de aktuella dagarna och hon kan inte förklara vad som har hänt och det måste bero på glömska eller slarv. Vidare säger hon att arbetet är mycket stressigt och att det kan vara en förklaring till det inträffade.
Hon vill betala tillbaka pengarna som hon är skyldig försäkringskassan och är beredd att godta ett strafföreläggande om åklagaren anser att hon har gjort sig skyldig till brott men att hon inte medvetet har försökt att lura någon.
I söndags kunde ST berätta att allt fler fuskare avslöjas av försäkringskassan. Fram till den 24 juni i år har 35 fall lämnats till åklagare. För samma period i fjol aktualiserades 25 fall.
De flesta fall av fusk rör just tillfällig föräldrapenning. Tio fall upptäcktes då. Näst mest frekvent är felaktiga bostadsbidrag till barnfamiljer och där upptäcktes sju fall.
Och nu intensifierar försäkringskassan sina kontroller. Från den 1 juli i år tas 40 slumpvist utvalda fall i länet ut för en närmare kontroll varje månad.
Varje år betalar försäkringskassan ut 11 miljarder kronor i olika bidrag och ersättningar.

Mer läsning

Annons