Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbar extrapass under semestern

/

Barnmorskornas arbetssituation har fortfarande inte förbättrats.
Ordinarie personal har jobbat extra för att få kvinnokliniken att gå ihop under sommaren.
– Det är klart att det inte känns positivt som arbetsgivare, säger verksamhetschef Marju Dahmoun.

Annons

Dagbladet rapporterade tidigare i sommar om barnmorskornas situation på kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus. När sommarschemat skulle göras fattades folk på 400 arbetspass. Senare sjönk siffran ner till 100, tack vare att ordinarie personal ställde upp och tog på sig pass.

Någon permanent lösning verkar fortfarande inte finnas. Det är fortfarande ordinarie personal som måste jobba extra för att få kliniken att gå ihop.

– Personalen har agerat oerhört lojalt. Sedan har det funnits vissa ljusglimtar med länssamarbetet, folk har kommit hit från andra håll. Vi har haft ett oerhört bra samarbete, säger Marju Dahmoun, verksamhetschef vid kvinnokliniken.

I sommar har det funnits listor uppsatta på avdelningen med pass som saknar personal, för att barnmorskorna på så sätt ska kunna välja själva när de vill jobba extra. Några gånger har personal beordrats att jobba.

I juni föddes 160 barn på kliniken, i juli 150 barn och hittills i augusti har det fötts 55 barn, vilket är något över genomsnittet. På Vårdförbundet är man inte lika positiv till lösningen av personalbristen.

– Jag har mejlat med en person som sagt att de fått sms om att det fattats personal. Då har folk känt sig manade att ställa upp. Vad jag förstod det som var det väldigt tufft, säger Maria Bäckman, ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland.

Barnmorskorna har fått den semester som de haft rätt till, enligt Marju Dahmoun.

– Personalen har fått ut semester men sedan är det vissa som tagit extrapass under semestern, säger hon.

I snitt är det femton barnmorskor i tjänst per dygn, uppdelat på tre skift.

– Det är klart att det inte känns positivt som arbetsgivare att be ordinarie personal att jobba extra. Jag blir orolig över att vissa har tagit på sig fler pass än vad de egentligen orkar med, på grund av lojalitet, säger Marju Dahmoun.

Nu ska Marju Dahmoun se över arbetsvillkoren för barnmorskorna på kvinnokliniken. Även Vårdförbundet har planer på att försöka hitta en bättre lösning under hösten.

– Vi ska inleda en diskussion direkt, hur vi ska attrahera kvinnokliniken som arbetsgivare, kunna garantera en bra arbetsmiljö och lön. Det behövs för att man ska trivas att vara hos oss, säger Maria Bäckman.

Sara Näslund ligger i en av sängarna på förlossningen. Hon har precis fött en son.

– Jag var lite orolig innan, efter allt man läst. Men det har gått bra, säger hon.

Dagbladet har försökt få tag på flera barnmorskor på kliniken, men ingen har velat ställa upp på intervju.

Mer läsning

Annons