Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna är livrädd för sitt ex: "Allt han har kvar att göra är att döda mig"

Hennes ex är dömd för upprepad misshandel mot henne och hotar henne från fängelset. Om två månader kommer han ut och än har hon inte fått något skydd. "Han kommer att döda mig, jag har försökt få hjälp i ett halvår men inget händer", säger "Johanna".

Annons

"Johanna" vill vara anonym. Hon lever med en ständig rädsla för sin ex som sitter i fängelset.

– Det gick väldigt fort när vi träffades och jag visste inte så mycket om honom. Jag var kär och blev gravid fort och i början var allt väldigt bra, säger hon.

Hon berättar att övergreppen smög sig på och att hon då redan var så inne i det så det var svårt att ta sig ur. Hon dolde länge blåmärkena från sin familj.

– Det var hot, slag och knuffar. Han var otroligt svartsjuk så jag fick fotografera skyltar när jag var i affären tillexempel för att han skulle se att jag var där. När jag var gravid försökte han strypa mig när han fick en snedtändning, säger hon.

Läs också: Vännen Lotta misshandlades till döds – nu riktar Emelie kritik mot åklagare

Mannen har dömts på mer än tjugo punkter de senaste femton åren. Bland annat för våldtäkt, försök till våldtäkt, misshandel, grov kvinnofridskränkning och narkotikabrott. Han har gjort flera vändor i fängelset.

Han har också kontaktförbud mot tre olika kvinnor, "Johanna" är en av dem. Men trots att han sitter på sexualbrottsavdelningen på ett högsäkerhetsfängelse så har han kunnat skicka hotfulla brev till henne.

Breven direkt till henne stoppades på grund av kontaktförbudet, men då skickade mannen breven via en medfånge och via sin mamma istället.

Det var när han misstänktes för försök till våldtäkt på en annan kvinna som polisen hittade information i hans mobil som ledde till att de misstänkte grov kvinnofridskränkning mot "Johanna", säger hon.

– Ja, jag ville inte ens anmäla honom, jag var rädd för vad som skulle hända, men polisens säkerhetsgrupp sa "Vi ska hjälpa dig nu". Då gick jag med på att vittna, säger hon.

Nu är det bara två månader kvar tills han kommer ut och hon har ännu inte fått veta om hon får något skydd.

– Jag är jätterädd. Det enda som återstår för honom att göra är att döda mig, säger hon.

Läs också: Opinion – Nolltolerans för våld mot kvinnor

Enligt polisens personsäkerhetsgrupp så har "Johanna" goda chanser att få skyddad identitet om hon ansöker om det via Skatteverket. Särskilt som mannen har brutit mot kontaktförbudet. Men problemet som de ser är att hon bor kvar där hon bor. Då är det lätt för hennes ex att hitta henne. Polisen anser att det bästa vore om hon kunde flytta samtidigt.

I det fallet ska socialtjänsten kunna gå in och hjälpa till med en bostad på annan ort. Men "Johanna" säger att hon har försökt få hjälp via socialtjänsten, utan resultat.

– Där fick jag bara gå en kurs om hur man ser att ett förhållande är destruktivt. Varningstecken och så. Det hjälper ju inte mig nu. De frågade ju också om jag inte kunde flytta till en släkting. Men det hjälper ju inte, säger hon.

Eva Rönnbäck som är verksamhetschef på socialtjänsten i Sundsvall säger att de kan hjälpa till med en ansökan om skyddad identitet till Skatteverket. Om det krävs en flytt kan de eventuellt hjälpa till. Men där finns det en del praktiska svårigheter.

– Ett generellt problem är att det i de flesta kommuner finns brist på bostäder, vilket självklart försvårar. Vi försöker vädja till bostadsföretagen, med blandade resultat, säger hon.

Skyddat boende kan man också få menar hon, men tillägger att det ofta beviljas ofta bara under en begränsad tid, säger hon.

Läs också: Startar upprop efter Lottas död: "Vill att politikerna gör det till en valfråga"

Både polisens personsäkerhetsgrupp och socialtjänsten uppger att information om vilken hjälp som finns att få ska komma tidigt i anmälningsfasen, något "Johanna" inte upplever att hon fått.

Vad tycker du om stödet till våldsutsatta kvinnor i samhället?

– Det är obefintligt. Det finns inget stöd. Det är därför man inte vill anmäla för då blir det bara värre, säger hon.

Polisens personsäkerhetsgrupp lovar i alla fall att "Johanna" kan få ett personlarm innan mannen kommer ut. Ett larm som gör att hon kan komma i direktkontakt med polisen om mannen dyker upp. De lovar också att de kan patrullera extra runt hennes bostad. Men det känner inte "Johanna" räcker.

– Nej, hur ska de hinna dit om han står efter vägen när jag hämtat min dotter på dagis. Han bryr sig inte om polisen eller om han åker fast, säger hon.

Mer läsning